25 ŽENA U SRBIJI OVE GODINE UBIJENO U PORODIČNOM ILI PARTNERSKOM NASILJU

 25 ŽENA U SRBIJI OVE GODINE UBIJENO U PORODIČNOM ILI PARTNERSKOM NASILJU

foto: unsplash.com

25 žena ubijeno je u Srbiji ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju, a u prethodnih deset godina čak 340, istakla je danas predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ministarka kulture Maja Gojković povodom 25. novembra, Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovo upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu.

rekla je Gojković za medije.

U 2021. godini u Srbiji je usvojen novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Prema rečima Maje Gojković, Srbija će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, takodje izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

foto: pixabay.com

Iz organizacije UN Women u Srbiji ističu da je nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu, a najnoviji podaci UN pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži – rekla je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena za Agenciju Beta.

Datum 25. novembar kao Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama zvanično je prihvaćen još 1990. godine od strane Ujedinjenih nacija i od tada se širom sveta obeležava pozivajući sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj smanjenje nasilja nad ženama.

Povezane objave