6 miliona evra od Vlade Švajcarske za projekat izgradnje sistema za odbranu od poplava u Paraćinu

 6 miliona evra od Vlade Švajcarske za projekat izgradnje sistema za odbranu od poplava u Paraćinu

Dva miliona i 750 hiljada dinara koštaće izgradnja drumskih mostova u ulicama Bore Petrovića (kod srednjoškolskog centra) i Kralja Petra I – u centru grada. Sredstva za njihovu izgradnju obezbedila je Vlada Švajcarske u okviru projekta izgradnje sistema za odbranu od poplava. Ugovore o izgradnji ovih mostova danas su potpisali predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević i generalni direktor AD Putevi Užice Vladan Stamenić, a Paraćin je posetila i delegacija Ambasade Švajcarske u Srbiji na čelu sa ambasadorom Ursom Šmidom.

Najveći značaj ove investivcije je sigurnost, da više ne budemo poplavljeni kao što smo bili. Ovo je projekat čiji je veliki deo urađen, evo ostali su mostovi koji će morati da se podignu metar u vis. Mi smo se trudili da mostovi stvarno budu lepi. Ja sam izuzetno zahvalan švajcarskoj Vladi, Parlamentu Švajcarske i njegovoj ekselenciji zato što su se stvarno potrudili da nam izađu u susret. Kada smo ušli u ovaj projekat, tada je švajcarski Parlament nama opredelio neka 3 miliona i 200 hiljada evra, što je uz kretanje cena na tržištu stvarno bilo nedovoljno. Evo na kraju, to je izašlo skoro na 6 miliona i ja sam izuzetno zahvalan na tome.

rekao je Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin nakon potpisivanja ugovora.

Radovi će krenuti oko 1. avgusta, a rok za završetak je po 12 meseci za oba mosta. Prvo će biti izvođeni radovi na mostu u ulici Bore Petrovića koji je u najlošijem stanju, a zatim će uslediti radovi na izgradnji mosta i u ulici Kralja Petra. 

Rok za oba mosta, uključujući i projektovanje, je godinu dana. Trudićemo se da radove izvedemo kvalitetno i u roku, na zadovoljstvo građana Paraćina.

rekao je generalni direktor AD Putevi Užice Vladan Stamenić.

U okviru projekta izgradnje sistema za odbranu od poplava, planirana je izgradnja i mosta kod Čokolenda, kao i četiri pešačka mosta u Paraćinu. Ukupna vrednost investicija švajcarske Vlade u ovom projektu iznosi oko 6 miliona evra. Program saradnje između Srbije i Švajcarske postoji više od 30 godina, prema rečima ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida, i to je sjajan primer kooperacije dve države:

Činjenica da Srbija ima veliku dijasporu u Švaajcarskoj je jedan od elemenata koji je doprineo ovoj saradnji. To je jedan od razloga zašto učestvujemo u reformama, kao i u reformama srpske Vlade kako bismo je približili Evropskoj uniji. Švajcarska je značajan investitor u Srbiji, mnoge švajcarske kompanije posluju ovde, zapošljavaju oko 12 000 ljudi, to znači da imamo interes da investiramo u Srbiju i to je takođe razlog za saradnju sa srpskom Vladom. Radujem se pozivu predsednika opštine da dođem ovde ponovo po završetku radova da proslavimo i rado prihvatam poziv.

izjavio je Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Osim delegacije Ambasade Švajcarske i predstavnika AD Putevi Užice, danas su potpisivanju ugovora prisustvovali i predstavnici Kancelarije za javna ulaganja u Vladi Srbije i Konsultantske kuće „Štuki“, „SEKO“ , kao i predstavnici JP „Srbijavode“. Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak u Opštini, zatim obilazak mostova koji su predmet rekonstrukcije gde je bila postavljena i izložba fotografija “Odbrana Paraćina od poplava“. Delegacije su u paraćinskom RISC-u imale priliku da pogledaju video snimak “Odbrana Paraćina od poplava“.

Povezane objave