„BRZO SE VRAĆAM“- da li i vi parkirate na mestima obeleženim za osobe sa invaliditetom?

 „BRZO SE VRAĆAM“- da li i vi parkirate na mestima obeleženim za osobe sa invaliditetom?

Na organizovanim parkiralištima u opštini Paraćin ima oko 800 obeleženih parking mesta, od čega nešto više od 20 rezervisano je za vozila osoba sa invaliditetom. Oni koji imaju parking kartice za osobe sa invaliditetom na znakom određenim parking mestima mogu se parkirati besplatno, bez obzira na zonu. Međutim, ova, iako jasno i vidljivo označena parking mesta retko kad su slobodna, a vrlo često se na njima mogu uočiti vozila bez istaknute nalepnice za osobe sa invaliditetom.

Udruženje distrofičara Pomoravskog okruga upravo je zbog toga pokrenulo akciju „Ko hoće da menjamo mesto“, pa njihovi članovi po gradu na uočena vozila nesavesnih građana ostavljaju flajere sa ovim natpisom.

Osobama sa invaliditetom potrebno je više prostora za parkiranje, ulaz i izlaz iz automobila, zbog čega ne mogu parkiraju na bilo kom dostupnom mestu. Zato su rešili da se bore za ono što im pripada i očekuju razumevanje sugrađana.

Osim što je nekulturno – i kažnjivo je!

Tokom 2023. godine kazna za parkiranje na mestima obeleženim za osobe sa invaliditetom duplirane su i sada za ovaj prekršaj možete platiti 10.000 dinara. To je odlučeno u okviru izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Međutim, sporna je primena ove mere kažnjavanja koja u praksi ipak nije čest slučaj.

Povezane objave