Delegacija Ministarstva kulture gosti KUD-a „Spasovdanski vez“ u Drenovcu

 Delegacija Ministarstva kulture gosti KUD-a „Spasovdanski vez“ u Drenovcu

Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke za kulturu i Olivera Ignjatović, rukovodilac grupe za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara, zadužbina i fondacija posetile su danas Drenovac i na poziv Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“ iz ovog sela pogledale postavku fotografija pod nazivom „Kultura, bre!“ kojom su Spasovdanci zaokružili uspešnu umetnilku sezonu.

Postavku čini 27 fotografija velikog formata koje kroz segmente tuge, radosti, prkosa, bola prikazuju kulturu i tradiciju srpskog naroda i sve ono što jednom rečju nazivamo srpstvo. Više o samoj postavci, kao i ideji koju su želeli da prenesu gostima su govorili članovi ovog društva.

Ovo je zaista jedna impresivna izložba koja je ostavila jak utisak na mene. Smatram da je odlična i da je neverovatno dobro kako je ovaj autorski tim uspeo da spoji naš savremeni izraz, savremeni život sa onim što je naše kulturno nasleđe, što su naši običaji i što tradicionalno predstavlja neku kičmu našeg nacionalnog bića.

rekla je o svojim impresijama Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke za kulturu.

Fotografije potpisuje poznati paraćinski fotograf Ivan Radosavljević Šume, koji je takođe iz Drenovca, a autori ove izložbe su Aleksandar Mihajlović, predsednik KUD-a i Dragan Velimirović, umetnički rukovodilac. Za Spasovdance odavno je kultura više od folklora, te smo ih gledali i kao glumce na sceni, i kao izvođače performansa, a sada i kao organizatore jedne nesvakidašnje izložbe fotografija. Sve ovo izlazi iz okvira standardnog, što su primetili i predstavnici Ministarstva kulture.

Ova izložba je bila nešto što, moram priznati, nisam baš očekivala. Da na ovaj način, bez ijednog dela teksta može tako da vas gane i tako jasno da vam prenese tu složenu poruku šta je naše kulturno nasleđe. Ja i moje kolege putujemo Srbijom, pratimo programe koje rade naše ustanove iz oblasti kulture, ali jedno je kada vi vidite program na televiziji, kroz štampu, kroz razne medije, a drugo je kada dođete da to zaista doživite. Tako da ova izložba, iako sam se ja sa njenim sadržajem upoznala pre dolaska ovde, doživljalj nje ovde je nešto potpuno drugo. Zbog toga bih i volela i nadam se da ćemo to uspešno realizovati, da sledeće godine ova izložba malo prošeta Srbijom pa da mogu i drugi u njoj da uživaju.

istakla je Vanušić.

Aleksandar Mihajlović, predsednik KUD „Spasovdanski vez“ izrazio je zadovljstvo što su predstavnici Ministarstva kulture pozitivno odgovorili na poziv kulturno-umetničkog društva da pogledaju izložbu i bili ugošćeni u drenovačkom Domu kulture. Mihajlović je istakao da je ovo bio i povod da goste upozna sa radom društva, kao i da se obave razgovori o ogućoj budućoj saradnji.

Ministarstvo kulture redovno raspisuje konkurse za pomoć i sufinansiranje i ovakvih programa i kulturno-umetničkih programa, a ono što ja mogu da najavim je da mi već imamo nekoliko spemnih projekata koji se tiču nekih naših manifestacija, ovakvih formata i predstava sa kojima imamo iskustava i sigurno ćemo konkurisati kod ministarstva u narednoj godini. Ja sam siguran da smo ovim skrenuli neku pažnju na nas i već postoje određene najave da će ova izložba biti i u drugim većim gradovima u Srbiji.

rekao je Mihajlović.

Ovakvi koncepti koji napuštaju „zonu komfora“ kada je predstavljanje kulturnog nasleđa u pitanju su, zapravo, prema rečima predsednika ovog društva, prilagođeni današnjem načinu života:

Prilagođeni mladima, životu sa mobilnim telefonima u rukama, smanjenim interesovanjem kod mladih za sve bukvalno. Sad ima sve manje dece u ovim stvarima, u školama fudbala, na časovima stranog jezika, plesova…Mi smo u nekom trenutku pre više godina shvatili da klasičan folklor, igranje u kolu ne mogu da zadrže mlade. Zato smo uveli raznorazne dodatne oblike kako se njima baviti i kako ih zadržati. Izložbe fotografija, snimanje kratkih video formata, društvene mreže, dobar grafički dizajn, odigravanje dužih i kraćih predstava. To su ti neki koncepti, napravili smo i etno klub gde se ti mladi druže, igraju društvene igre koje nemaju veze sa folklorom, ali su opet tu na pragu tradicije i kulture.

zaključuje Mihajlović.

Povezane objave