Izložba u čast švedske dečije književnosti u četvrtak u paraćinskom Kulturnom centru

 Izložba u čast švedske dečije književnosti u četvrtak u paraćinskom Kulturnom centru

foto: Kulturni centar

„Omaž dečijim knjigama“ naziv je izložbe koju je producirala Švedska akademija za dečiju knjigu, a koja je posvećena švedskoj dečijoj književnosti. Ova izložba biće otvorena u četvrtak u 10h u Kulturnom centru Paraćin.

Izložbu čini 18 plakata sa uvodnim tekstom i 17 razloga za knjige za decu i ilustracijama sadašnjih i bivših članova Akademije. Ove postere mogu koristiti škole, predškolske ustanove, biblioteke i svi drugi koji žele da promovišu čitanje. Izložba se kontinuirano prevodi na sve više jezika i širi širom sveta, između ostalog, preko Švedskog institut – kažu iz Kulturnog centra.

Švedska je, između ostalog, poznata i kao država u kojoj se najviše pišu i izdaju knjige za mališane – svaka deseta izdata knjiga posvećena je baš njima. Najznačajnija svetska nagrada za književnost za decu dodeljuje se baš u Švedskoj i nosi naziv po Astrid Lindgren autorki čuvene Pipi Duge Čarape.

Izložba „Omaž dečijim knjigama“ biže otvorena u okviru obeležavanja nacionalnog dana Švedske koji se obeležava svake godine 6. juna.

Povezane objave