KANSKI POBEDNIK OPRAVDAO OČEKIVANJA – Turneja filmova Slobodne zone u Paraćinu počela filmom Trougao tuge, dobitnikom Zlatne palme

 KANSKI POBEDNIK OPRAVDAO OČEKIVANJA – Turneja filmova Slobodne zone u Paraćinu počela filmom Trougao tuge, dobitnikom Zlatne palme

Satiričnom mračnom komedijom „Trougao tuge“ slavnog švedskog reditelja Rubena Estlunda sinoć je u RISC-u počela turneja filmova festivala Slobodna zona. Film u kome glavne uloge tumače Haris Dikinson, Čarlbi Din, Doli de Leon, Zlatko Burić, Henrik Dorsin, Viki Berlin i Vudi Harelson osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, kao i četiri Evropske filmske nagrade, uključujući onu za najbolji film. Bio je nominovan i za tri Oskara: za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolji originalni scenario.

Reditelj Estlund u svom prvom ostvarenju na engleskom jeziku kroz tri dela (Karl i Jaja; Jahta; Ostrvo) prikazuje sav apsurd savremenog sveta i potrošačkog društva. Paraćinska publika koja je film gledala u bioskopskoj sali Regionalnog inovacionog startap centra izašla je, većinom sa pozitivnim komentarima:

Film je sjajan, drži pažnju sve vreme. Tema priče se neometano prebacuje sa jedne na drugu i svaka je impresivna. Osećaj je kao da gledate više filmova u jednom. Uživala sam mnogo više nego što sam očekivala!

rekla nam je Sanja Balmazović.

Briljantna satira. Oduševljena sam radnjom filma. Sve preporuke.

kaže Marija Stanimirović Aleksić.

Kanski pobednik prvi je od 5 filmova koji će biti prikazani u okviru turnekđje filmova Slobodne zone u Paraćinu. Organizator je paraćinski Kulturni centar, a direktor ove ustanove kulture Nenad Jevtić istakao je da Paraćin već ima izvesnu tradiciju kada su gostovanja filmova sa ovog festivala u pitanju.

Obično je to neka naša selekcija od one selekcije koja je u ponudi, ovoga puta su to igrani filmovi koje smo namerno izabrali iz razloga što bi možda publici bili privlačniji i, uslovno rečeno, zanimljiviji od dokumentarnih koji su bili u ponudi. Večeras smo gledali Kanskog pobednika i dobitnika velikih evropskih nagrada, a narednih večeri su na programu filmovi koji su tematski različiti i dolaze iz različitih zemalja. Bave se različitim osetljivim temama, nekim temama iz našeg svakodnevnog života, ali i nekim neuobičajenim temama koje se primenjuju kroz sudbine glavnih likova u svim filmovima. Večeras je bilo publike, očekujem da će tako biti i narednih večeri. Ja se iskreno nadam da će Kulturni centar raditi na afirmaciji umetničkog filma i nadalje, u pregovorima smo i za još neke druge festivale i nadam se da ćemo dosta kvalitetnog sadržaja moći da ponudimo sugrađanima.

ističe Nenad Jevtić, direktor Kulturnog centra Paraćin.

Filmovi festivala Slobodna zona biće prikazivani svake večeri do petka, s početkom u 19h. Ulaz je besplatan, a projekcije su na spratu paraćinskog RISC-a. Večeras je na programu igrani film Utama (Naš dom) iz Bolivije.

Filmski festival Slobodna zona koji je proteklog novembra održan 18. put u Beogradu, Novom Sadu i Nišu otvara prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumeva ljudskih prava, društvenih pojava i problema u svetu i regionu, te su na osnovu ovih ciljeva i selektovani filmovi za prikazivanje. Od 2005. godine kada je osnovan, filmski festival Slobodna zona ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi.

Povezane objave