Koliko znamo o tome kako se koriste naši podaci – IT master pravnik Aleksandra Janković u paraćinskom RISC-u o tehnologiji u pravnom okviru i „budućnosti koja nam se već dešava“

 Koliko znamo o tome kako se koriste naši podaci – IT master pravnik Aleksandra Janković u paraćinskom RISC-u o tehnologiji u pravnom okviru i „budućnosti koja nam se već dešava“

Autorska prava, zaštita podataka i izazovi koje za pravne okvire donosi sve veća prisutnost veštačke inteligencije bile su teme večerašnjeg predavanja koje je u paraćinskom RISC-u održala Aleksandra Janković IT master pravnica. Veoma interesantne podatke iznela je publici koju su uglavnom činili mlađi Paraćinci, učenici srednjih škola, ali i zaposleni u IT industriji. 

Koliko zapravo znamo o tome šta se dešava kada „kliknemo“ na dobro poznato „I agree“ prilikom pristupa nekom sajtu, programu ili aplikaciji, kao i sa podacima o ličnosti koje gotovo svi svakodnevno eksponiramo na društvenim mrežama, pokušala je da nam dočara master pravnica specijalizovana za IT pravo.

Sve ono što ste ikada objavili na internetu ili sve ono što koristite na svojim uređajima počevši od mobilnih telefona, tableta, kompjutera – sve to koristi neki operativni sistem, a taj operativni sistem prikuplja podatke. Tako da, svi vaši podaci su u nekom trenutku bili iskorišćeni za treniranje veštačke inteligencije. Sve to podleže kršenju zaštite ljudskih prava. Mnoge zemlje nemaju sistem pravne zaštite, stvar koja je jako diskutabilna u našoj zemlji je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je samo bleda prepiska i kopija GDPR-a odnosno regulative koju je Evropska unija implementirala pre par godina. Cilj ovog predavanja je bio podizanje svesti građana o tome koliko su podaci važni i koliko mi zapravo nemamo ideju da se naši podaci distribuiraju u toj meri i nismo toga uopšte svesni.

ističe Aleksandra Janković IT master pravnik.

Tema predavanja bila je i veštačka inteligencija, najviše izazovi koje postavlja pred pravni okvir svake države, ali i uticaju na zaštitu podataka o ličnosti. Aleksandra je istakla da veštačka inteligencija nije nešto novo, već da je tek u skorije vreme postala popularna, najpre preko ChatGPT-a a sada i zahvaljujući brojnim drugim razvijenim alatima.

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji moguće je kreirati deepfake videe koji su neverovatno slični realnim. KOmpanije koje kreiraju veštačku inteligenciju, odnosno programe, softvere i aplikacije vezane za veštačku inteligenciju su te iste softvere i aplikacije trenirali svim podacima koji su pohranjivani godinama unazad. Samim tim, sva autorska dela koja su ikada objavljena na internetu spadaju u tu bazu podataka. Tako da veštačka inteligencija ne može da nam pomogne u borbi za očuvanje autorskih prava i zaštiti podataka o ličnosti jer ih sama krši. Već su se pojavile prve tužbe autora koji su oštećeni na razne načine, počevši od novčanog pa do reputacionog dela. Nastaje problem ne samo sa kreacijama poput slika, već i romana, sada već i video zapisa.

objašnjava Aleksandra Janković IT master pravnik.

Prema njenim rečima, u SAD su već pokrenute inicijative o pravnim aktima koji se bave ovom problematikom. S obzirom na to da je ovo globalni izazov, pretpostavlja se da će pravni okviri biti razmatrani i na međunarodnom nivou i da će u nekom trenutku i naši zakoni pratiti međunarodne standarde.

Ovo je prvi ovogodišnji meetup i paraćinskom RISC-u u ovoj godini a direktor ove ustanove Aljoša Gligorijević najavljuje da će ih tokom narednih meseci biti još.

Ovo je aktuelna tema kojom se bavi čitavo čovečanstvo, a i mi kao inovacioni startap centar. Prošle godine smo imali predavanje Vladimira Đukanovića na temu Veštačka inteligencija u ekonomiji, sada se sa Aleksandrom Janković bavimo tehnologijom kroz pravni aspekt, a već u martu, 15. marta, ćemo imati još jedno predavanje o veštačkoj inteligenciji a predavač će biti Luka Ličina iz Beograda. Već sada mogu da najavim da ćemo se potruditi i do kraja februara a posebno na proleće tokom marta i aprila da organizujemo puno zanimljivih predavanja i susreta gde će naši sugrađani moći sa predavačima iz raznih sfera moći da razmene iskustva i znanja i da saznaju neke nove stvari.

rekao je Gligorijević.

Već 1. marta gostujući predavač biće Nemanja Antić, istaknuti stručnjak sa bogatim iskustvom i impozantnom karijeromkoji će govoriti o biznis motivaciji. Sa obrazovanjem iz međunarodne ekonomije i spoljne trgovine sa prestižnog Ekonomskog fakulteta u Beogradu, te MBA diplomom iz finansija i računovodstva sa Šefildskog Univerziteta u Velikoj Britaniji, Nemanja je priznat ekspert u svojoj oblasti.

Zbog ograničenog broja mesta, za dolazak na predavanje potrebno je prijaviti se putem ovog linka.

Povezane objave