KRUŠEVAČKI CINK O PROJEKTU „JAČANJE BEZBEDNOSTI NOVINARA U CENTRALNOJ I JUŽNOJ SRBIJI“ – potrebna veća solidarnost u kriznim situacijama

 KRUŠEVAČKI CINK O PROJEKTU „JAČANJE BEZBEDNOSTI NOVINARA U CENTRALNOJ I JUŽNOJ SRBIJI“ – potrebna veća solidarnost u kriznim situacijama

foto: screenshot KruševacPRESS

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK predstavio je na konferenciji za novinare rezultate projekta “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji” koji je u proteklih devet meseci realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije.

Realizacija projekta uključivala je okrugle stolove u Kruševcu, Paraćinu, Kraljevu i Aleksincu o problemu bezbednosti novinara. Takođe, održana je i debata na kojoj su učestvovali novinari iz Pomoravskog, Rasinskog, Raškog i Nišavskog okruga. Novinari iz pomenutih okruga bili su učesnici treninga o bezbednosti novinara na kome su predavači bili stručna lica za ovu oblast – Rade Đurić i Marija Babić iz NUNS-a.

Smatram da smo ostvarili sve planirane rezultate predviđene na početku projekta. Novinari iz četiri okruga su sada osnaženi i ohrabreni da deluju u slučaju da im je bezbednost ugrožena ali i mnogo bolje informisani o procedurama koje im stoje na raspolaganju. Mislim da je i javnost u ova četiri okruga, kao i u čitavoj Srbiji, sada bolje informisana o problemima sa kojima se u svom radu susreću novinari. Značajno je i međusobno povezivanje novinara, odnosno stvaranje neformalne mreže za zaštitu i reakciju. Pohvalno je i što su na tri okrugla stola kao i na završnoj radionici prisustvovali i predstavnici tužilaštava i policije koji se bave problematikom bezbednosti novinara”

rekao je za KruševacPRESS Slaviša Milenković, menadžer projekta i predsednik UO CINK.

Milenković je istakao da svaki od četiri okruga u kojima je realizovan projekat ima neke svoje specifičnosti kada je reč o bezbednosti novinara:

Novinarima je najteže kada vide da su sami i da niko ne reaguje kada ih neko napadne. Zato je neophodno još više raditi na solidarnosti. Preporuka iz policije i tužilaštva je da se svi slučajevi ugrožavanja, bez obzira da li je reč o verbalnim pretnjama, pretnjama preko društvenih mreža ili neki drugi načini, prijavljuju nadležnim organima kako bi oni mogli adekvatno da reaguju.

naglasio je Milenković.

Izvor: KruševacPRESS

Povezane objave