KULTURA ČETIRI ZEMLJE KROZ 36 UMETNIČKIH FOTOGRAFIJA – U Biblioteci otvorena međunarodna izložba u organizaciji Art tim-a

 KULTURA ČETIRI ZEMLJE KROZ 36 UMETNIČKIH FOTOGRAFIJA – U Biblioteci otvorena međunarodna izložba u organizaciji Art tim-a

Tradicionalni motivi, narodna nošnja i običaji koji u narodu žive vekovima dominantni su motivi na izložbi fotografija koja je sinoć u organizaciji Art tim foto grupe otvorena u „Galeriji u prolazu“ Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“. Ova postavka deo je Projekta razmene kulturnih vrednosti kroz izložbu fotografija u kome učestvuju četiri zemlje – pored Srbije još i Trska, Severna Makedonija i Albanija.

Paraćinska foto grupa kontaktirana od strane Internacionalne umetničke asocijacije (IAAP) da predstavlja Srbiju s obzirom na broj međunarodnih izložbi na kojima su članovi Art team-a zastupljeni.

Motivi na ovim fotografijama su uglavnom tradicija, etno stil – kultura jedne zemlje. Našu zemlju i naš tim predstavlja devet fotografa, devet naših članova. Fotografija koju sam ja predstavio ovde je deo naše tradicija – komendije u Glavici koje se kod nas održavaju decenijama, vekovima. To je motiv koji sam ja predstavio, toga nema u tim krajevima, u ostalim zemljama, barem ne na ovakav način.

kaže Vladan Đorđević, jedan od kreativnih direktora Art tima.

Odabir fotografija vršili su članovi Art tima na svojim redovnim sastancima, a od preko 70 došli su do 9 izabranih fotografija koje bi najupečatljivije predstavile srpsko kulturno nasleđe.

Na predlog nekih od članova foto grupe, u izbor fotografija iz naše zemlje uključili smo i fotografiju predsednika opštine Paraćin Vladimira Milićevića koji se ranije aktivno bavio fotografijom. Sama činjenica da jedan predsednik opštine se pojavljuje na toj izložbi nama je imalo značaj i težinu.

Motivi na ovim fotografijama su uglavnom manastiri, narodne nošnje, devojke u haljinama koje predstavljaju čednost, čistotu i pejzaži našeg područja.

kaže Bojan Petrović Bokac, jedan od kreativnih direktora Art tima.

Postavka fotografija u okviru Projekta razmene kulturnih vrednosti kroz izložbu fotografija već je prikazana u dva grada u Turskoj, a u paraćinskoj Biblioteci će se nalaziti do nedelje 28. avgusta, nakon čega putuje u Severnu Makedoniju i Albaniju.

Povezane objave