KZM UG Pridruži se o realizaciji projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“

 KZM UG Pridruži se o realizaciji projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“

UG „Pridruži se“ od juna meseca, u saradnji sa partnerskim udruženjima iz Paraćina i Novog Sada realizuje projekat koji nosi naziv „Mreža građana za zaštitu prirode“. Projekat se bavi zaštitom prirode opštine Paraćin, naročito uticajem ljudskog faktora na zaštićena područja i područja predviđena za zaštitu – kroz detaljnu analizu ne samo uticaja na prirodu, nego i uticaja na životnu sredinu u svetlu postupanja institucija i donosilaca odluka, zatim mobilišući građane i OCD, uz unapređenje i nastavak rada  na sistemu monitoringa stanja prirode i „širenja fronta“ kroz uključivanje novih OCD u direktne aktivnosti vezane za životnu sredinu. Svaka od partnerskih organizacija ima svoju ulogu u ostvarivanju ciljeva projekta i svaka je uključena u delokrugu svojih ranijih aktivnosti .

Cilj projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“ je istraživanje stanja na terenu i upoznavanje javnosti sa utvrđenim činjenicama o tome kako se uticaj ljudi odražava na šest od ukupno dvadeset područja koja su Prostornim planom opštine Paraćin planirana za zaštitu. U okviru projekta sprovešćemo dva istraživanja. Terenskim istraživanjem evidentiramo stepene oštećenja prirode na prostorima jezera Buljanka, Striške bare, Vidovačkog ključa, planine Baba, izvora Grze i izvora Crnice i istraživanje primene propisa iz oblasti zaštite prirode a u vezi navedenih područja.

Mi smo iskoristili lepo vreme i proteklih meseci radili analizu ovih područja koja su po ranijem Prostornom planu predviđena za zaštitu. Imali smo detaljna terenska istraživanja, kao i istraživanje primene propisa iz oblasti zaštite prirode . 

rekao je na konferenciji Dragan Ristić, zastupnik UG Pridruži se.

Deo planiranih aktivnosti u okviru projekta koji će bti realizovan do kraja godine jesu podkast emisije sa eminentnim stručnjacima iz svojih oblasti, kao i niz radionica koje će pokriti teme bitne za bazičnu temu projekta.

Stručnjaci iz oblasti zaštite prirode, kao i meštani koji žive blizu oblasti predviđnih za zaštitu bili su gosti u podkast emisijama koje će biti emitovane u toku naredna dva meseca. Svoja iskustva , kako se ostvaruje a kasnije i sprovodi upravljanje jednim zaštićenim područjem preneli su nam upravljač Specijalnog rezervata prirode “Kraljevac” Aleksandar Sarmeš, Profesor Dr. Saša Marić sa Biološkog fakulteta univerziteta u Beogradu i još nekoliko eminentnih stručnjaka koji se bave zaštitom prirode u Vojvodini, a sve to na trodnevnom seminaru u Deliblatu. U perodu koji sledi osim emitovanja podkast emisija, očekuje nas okrugli sto, još četiri  pisma donosiocima odluka, nekoliko štandova u gradu gde će se potpisivati peticija. Na kraju će svi rezultati biti predstavljeni donosiocima odluka i kao takvi biti predlog osnove za novi prostorni plan opštine Paraćin. 

kaže Ristić.

Prvo pismo donosiocima odluka već je poslato, a na pitanje kakvu reakciju nadležnih očekuju Ristić odgovara:

Mi očekujemo razumevanje, jer ovo su projekti koji nisu vezani za naše udruženje, već za jednu široku zajednicu i svakako da bi bez ikakvih predrasuda trebalo da se uključe u sve ovo i da nas shvate kao partnere, jer mi zaista i jesmo u neku ruku produžena ruka lokalne samouprave, samo treba to da se shvati na pravi način. Nekoliko projekata smo već realizovali, tokom poslednjeg projekta dali smo neke smernice za način upravljanja Vrelom Grze kao našim jedinim zaštićenim područjem – za period od 2024-2033. godine. U toku je baš i priprema tog novog Plana i mi se iskreno nadamo da će naše sugestije lokalna samouprava uzeti u razmatranje, jer niko nije detaljnije uradio analizu od nas. Tako da ako bi naši predlozi bili uzeti u obzir, to bi zaista bilo dobro za lokalnu zajednicu. Takva je i realizacija ovog projekta, sve pto radimo je u skladu sa zdravom logikom.

ističe Ristić.

Iz udruženja kažu da će o svim aktivnostima vezanim za projekat „Mreža građana za zaštitu prirode“ uredno obaveštavati javnost putem društvenih mreža i konferencija za medije. Projekat je podržan od strane Eko sistema – podrška reformama u životnoj sredini koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Povezane objave