KZM UG Pridruži se: Vrelo Crnice u Sisevcu nedostupno građanima, zalažemo se za proglašenje zaštićenim područjem

 KZM UG Pridruži se: Vrelo Crnice u Sisevcu nedostupno građanima, zalažemo se za proglašenje zaštićenim područjem

Udruženje građana Pridruži se u okviru realizacije projekta „Izvor reke za sve nas“ – sprovodeći aktivnosti na terenu došli do zaključka da građani nemaju pristup vrelu Crnice u Sisevcu, kako meštani, tako i građanstvo.

Želja nam je da proglašenjem zaštićenog prirodnog dobra vrela Crnice, predviđenog Prostornim planom opštine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode zaštitimo ovaj prostor, prirodno dobro – vrelo u pećini, osiguramo bezbedost pijaće vodu za dva naselja (Sisevac i Resavicu), omogućimo pristup vrelu i reci za sve građane, zaštitimo lokalne vrste potočne pastrmke u Crnici. Mi smo proteklih meseci vršili kako analizu stanja na samom terenu -izvror Crnice i neposrednoj okolini, tako i analizu opštinskih odluka koje su prethodnih godina donete za ovo područje. S obzirom da je Prostornim planom opštine Paraćin ovaj deo predviđen za proglašenje zaštićenim područjem III kategorije, želimo da donosiocima odluka stavimo na raspolaganje sve činjenice zbog čega je potrebno da se odluka o zaštiti donese u najkraćem roku.

rekao je na konferenciji za medije Dragan Ristić, predsednik ovog udruženja.

Dragan Ristić ističe da civilni sektor treba shvatiti kao produženu ruku vlasti i njihove saveznike, a sve u nameri da se uradi nešto što je za opšte dobro lokalne zajednice.

U proteklom periodu  upoznali smo opštinsko veće i odbornike SO Paraćin sa našim projektom tako što smo im poslali prvo pismo. Organizovali smo štand u Sisevcu , gde smo podelili flajere i sproveli anketu. Snimili smo nekoliko podkast emisija koje će biti emitovane narednih meseci a gosti su nam bili stručnjaci iz oblasti zaštite voda. Uključili smo i mlade volontere u aktivnosti projekta. Mi se pre svega ovde sada bavimo opštinskim odlukama i inicijativom da se taj deo proglasi zaštićenim područjem. Naš cilj je da predamo tu inicijativu odbornicima – kratkoročno gledano. A dugoročno gledano – cilj je zaštita kompletnog tog dela.

kaže Ristić.

Vrelo Crnice jeste jedna od 20 predloženih lokacija za zaštitu, prema Prostornom planu opštine Paraćin. Razlozi zbog kojih UG Pridruži se zastupa tu ideju su sledeći:

Meštani Sisevca i Resavice imali bi sigurnost za snabdevanje ispravnom vodom za piće koja nije ugrožena zagađenjem. Svi zaljubljenici u prirodu dobili bi pristup vrelu i reci, preduzetnici bi investirali u turizam, dakle prirodno dobro neće biti monopolizovano niti zapušteno. Lokalna vrsta potočne pastrmke koja je ovde prisutna je takođe razlog za zaštitu.

objašnjava Ristić.

UG Pridruži se sprovešće inicijativu, kao i peticiju među građanima i sve prikupljene informacije dostaviti donosiocima odluka.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, za proglašavanje lokaliteta zaštićenim područjem III kategorije nadležna je lokalna Skupština.

Realizaciju projekta Izvor reke za sve nas podržava Trag fondacija i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva.

Povezane objave