Letnja ishrana i GREŠKE koje najčešće pravimo

 Letnja ishrana i GREŠKE koje najčešće pravimo

Sveže voće i povrće, kao i meso pripremljeno na adekvatan način, glavne su namirnice koje bi trebalo da se nađu na letnjoj trpezi, savetuju stručnjaci. Kako bi se organizam lakše navikao na visoke temperature, ključno je jelovnik prilagoditi onajtoplijem godišnjem dobu. Okosnica letnje ishrane treba da budu zdrave namirnice koje će učiniti da se osećamo zdravo, lagano i poletno. Pravi izbor hrane poboljšaće i našu koncentraciju.

Voda i kada nismo žedni – kofeinske napitke svesti na minimum

Kafu i druge kofeinske napitke trebalo bi svesti na minimum, upozoravaju stručnjaci, jer se oni ponašaju kao diuretici koji izbacuju tečnost iz organizma, a na tropskim vrućinama organizam ima mnogo veću potrebu za tečnošću. Zbog toga je voda na prvom mestu, te je savet popiti osam do deset čaša na dan.

Obrok salate, lagane čorbe i riba pravi letnji izbor

 Mediteranska kuhinja smatra se odličnim izborom za vrele letnje dane. Salata od povrća uz parče nemasnog sira, integralni hleb, komad belog mesa ili ribe odličan je izbor za svaki obrok. Kada su temperature zaista visoke,preporučljivo je jesti što više ribe i morskih plodova , a za pripremu da koristite maslinovo ulje koje čisti krvne sudove.

Kako bismo organizam opskrbili dovoljnom količinom kalcijuma i proteina, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti treba da budu neizostavni deo trpeze. Jogurt, kiselo mleko, mladi sirevi sadrže minerale, vitamine, vlakna kao i probiotske bakterije koje su neophodne kako bi crevna flora dobro funkcionisala i koje posebno leti štite naš organizam. 

Sezonsko voće umesto slatkiša

Kajsije, dinje, lubenice sadrže biljne pigmente koji imaju antioksidativno dejstvo i podstiču pigmentaciju koja nam je neophodna kada ima dosta sunca. Lubenica sadrži dosta voćnog šećera i kalorija u sebi, pa su su jedna do dve kriške dnevno dovoljne. Sveže voće je ključno, jer kroz njega unosimo vitamine, minerale, vlakna i antioksidante koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, artritisa, dijabetesa, raka.

Najčešće greške u letnjoj ishrani:

Ledena voda posle dana na suncu – konzumiranje hladne vode posle izlaganja suncu i visokim temperaturama pravi je šok za organizam, a posledice mogu biti bol u grlu i stomačni problemi.

Previše slatkih sokova – iako deluju kao idealno osveženje, sokovi koji sadrže mnogo šećera uticaće na ogroman pad energije, te je mnogo bolje zameniti ih sokovima od ceđenog voća.

Restriktivne dijete za brzo skidanje kilograma – u ovom periodu godine ljudi osećaju najveći pritisak da svoju figuru dovedu do savršenstva, te neretko posegnu za restriktivnim dijetama kako bi brzo izgubili veliki broj kilograma. Nagle dijete mogu dovesti do glavobolje, mučnine i dijareje, a neminovan je i potpuni gubitak energije. Umesto dijeta, preporuka je u organizam unositi što više svežih namirnica i uključiti fizičku aktivnost poput plivanja koje, osim što će povoljno uticati na oblikovanje tela, u velikoj meri olakšava podnošenje letnjih temperatura.

Povezane objave