Milena Stanojević: Ćerke učim da budu odvažne, hrabre i iskrene

 Milena Stanojević: Ćerke učim da budu odvažne, hrabre i iskrene

Milena Stanojević, preduzetnica iz Paraćina nedavno je ponela titulu „Dama godine – region“ koju tradicionalno dodeljuje Prvi klub dama, međunarodna zajednica istaknutih žena iz privrednog, društvenog i javnog života. Ovo priznanje dodeljuje se svake godine za rad, doprinos i stvaralaštvo, a među nagrađenima su žene koje su uspešne u najrazličitijim oblastima rada.

Milena je vlasnica restorana, a bavi se i proizvodnjom kolača. Pored toga što je u privatnom biznisu već 16 godina, bavi se politikom i društvenim angažmanom. Majka je četvoro dece. Sa Milenom smo pričali o nedavno dobijenoj nagradi, ali i o položaju žena u društvu, kao i tome koliko je danas lako biti uspešna žena.

NOVINARKA: Dobitnica ste ovogodišnje nagrade „Dama godine“ koju dodeljuje Prvi klub dama. Šta Vama lično znači ova nagrada? 

MILENA STANOJEVIĆ: Svaka nagrada je impozantna sama po sebi. Jako je lepo dobiti bilo kakvu pohvalu a ovo je nagrada kojom se nagrađuje sve ono što sam postigla do sada. Pored velike sreće koju mi je donela istovremeno me je obavezala na još veći trud i zalaganje.

Kako ste se osetili kada ste čuli da ste baš Vi izabrani za Damu godine? Mnogo je ličnosti iz javnog života ponelo ovu titulu, među njima su i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, glumica Lidija Vukićević, voditeljka Sanja Marinković, kao i mnoge preduzetnice i umetnice sa Balkana… Kakav je osećaj biti u društvu odabranih Dama?

Kada su mi javili da sam laureat za ovogodišnju nagradu, moje prvo iznenađenje je preraslo u izuzetnu sreću i radost. Sve što sam radila trudila sam se da bude najbolje što može, a  ova nagrada je dokaz da sam uspela bar malo u tome.

Kako izgleda jedan radni dan Milene Stanojević?

Moj radni dan se ne razlikuje od radnog dana drugih žena. Ustajem rano i ležem kasno, ali zar ne rade tako sve žene?

Kako usklađujete preduzetništvo, majčinstvo, politički i društveni angažman?

Sa godinama naučila da napravim prioritete i ono što je ,,manje važno“ ostavim za sutra. Jedini način da se uskladi uloga majke i preduzetnice je da postoji velika pomoć porodice i dobar timski rad zaposlenih. Što se politike tiče, tu sam ušla radi opšteg a ne ličnog interesa tako da mi nikad nije bio problem da se odreknem nekoliko sati sna.

U nominaciji za nagradu moglo se čuti da ste aktivni u borbi za rodnu ravnopravnost i prava žena. Koliko je „lako“ jednoj ženi da bude uspešna i priznata? Kada bismo pravili poređenje polova, šta biste rekli – da li muškarci i žene danas imaju jednake šanse za uspeh?

Izuzetno su mi bitna prava žena i pomoć u njihovoj ekonomskoj samostalnosti jer bez nje nema ni ostalih samostalnosti. Kod nas je to još uvek problem, pogotovo u ruralnim područjima. Jako je teško izboriti se u trci sa muškarcima i to ne zato što su žene manje sposobne, ali su ipak manje plaćene za ista radna mesta koje obavljaju muškarci. Jedino su nezamenljive u brizi za porodicu i negovanju dece. To se podrazumeva i niko ih čak i ne pohvali a to je nešto što je najbitnije, jer bez dece nema budućnosti.

Koliko je godina rada Vama bilo potrebno da osetite da ste priznati kao uspešna žena? Koje trenutke na tom putu pamtite kao najizazovnije?

Sećam se svog početka, sad me je sramota koliko mi je sve bilo nepoznato. U porodični biznis ušla sam 2005. godine. Već sam imala troje dece. Odvedem ih u školu i vrtić i dođem na posao. Učila sam knjigovostvo, tajne trgovine, sve me je zanimalo, upijala sam kao sunđer. Kada sam savladala tajne poslovanja, počela sam ubacivati svoje ideje i vizije i tako počinje da se rađa restoran. Preživeli smo mnogo teških trenutaka, ali po meni najteži je bio onaj kad nam je poplavljena sala za proslave i to 15 dana pred zvanično otvaranje. Poniženje lokalne vlasti je bilo teže i od same poplave. Trebalo je nekoliko dana da se saberem i krenem dalje još snažnije i sa više elana i vere u uspeh. Zahvaljujući Bogu, prijateljima i zaposlenima pregurasmo i to.

foto: Milena Stanojević, lična arhiva

Imate četvoro dece, od toga dve ćerke. Kakve ih žene učite da budu? Da li uče iz Vašeg iskustva?

Deca su moj najveći uspeh. Srećna sam što su to prvenstveno dobri ljudi. Devojke učim da moraju ceniti istinske vrednosti. Zaista vredi ono što se ne može platiti novcem. Da budu odvažne, hrabre, iskrene i da znaju da nikog ne mogu prisiliti da ih voli, mogu samo neizmerno voleti. Mislim da mogu puno naučiti iz mog primera.

Za kraj, koju poruku imate za mlade žene koje sada prave svoje prve korake u svetu biznisa? 

Nije lako ali ne i nemoguće, vaše snove vam niko ne može oduzeti, živite svoj san i uživajte u svakom trenutku jer to se nikad neće vratiti. Učite i radite na sebi jer uvek može više. Budite i samokritične, ali i dostojanstveno podnesite svaku kritiku kako onu dobronamernu, tako i zlonamernu. Porazi su takođe sastavni deo pobede. Vi to možete jer ste žene, jer ste borci.

Povezane objave