Mladi Kinez pobedom nad ruskim velemajstorom do pehara na Zimskom šahovskom festivalu u Paraćinu

 Mladi Kinez pobedom nad ruskim velemajstorom do pehara na Zimskom šahovskom festivalu u Paraćinu

Haoken Jiang pobednik je Open A turnira Zimskog šahovskog festivala Paraćin 2024. Mladi Kinez napravio je ogromno iznenađenje savladavši u poslednjem kolu velemajstora Mihaila Brijakina, prvog nosioca turnira, i tako došao do prvog mesta sa sedam osvojenih poena.

Drugo mesto osvojio je Suat Atalik, a treće Nikola Sedlak. Na ovom, glavnom turniru Festivala, nastupala su 62 igrača, od kojih 28 sa međunarodnim titulama. Među njima četiri velemajstora i osam internacionalnih majstora.

Na Open B turniru Stefan Kostić uspeo je da opravda ulogu favorita i da osvoji prvo mesto sa 7,5 poena. Saša Lukić iz Drenovca kod Paraćina koji je zauzeo četvrto mesto u Open B konkurenciji sa 6,5 poena ostvario je najbolji plasman lokalnih šahista.

Festival koji je trajao od 15-23. januara organizovao je Omladinski šahovski klub “Paraćin”, u saradnji sa kompanijom Outpost Chess. U okviru festivala, održana su i dva jednodnevna turnira.

Pobednički pehar na Memorijalu „Aleksandar Aca Stojanović“ odneo je Pavel Dvalishvili iz Rusije nakon što je u međusobnom duelu savladao Brijakina, Rusa koji već neko vreme živi u Srbiji i za nju nastupa. Brijakin je osvojio prvu nagradu na otvorenom turniru u ubrzanom šahu.

Ukupan nagradni fond na Šahovskom festivalu “Prestiž 2024” iznosio je  500.000 dinara. Učestvovalo je oko 130 šahista iz celog sveta.

Povezane objave