Obeležen Dan oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu; položeni venci na spomenik Branku Krsmanoviću

 Obeležen Dan oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu; položeni venci na spomenik Branku Krsmanoviću

Polaganjem venaca na spomenik Branku Krsmanoviću obeležen je 13. oktobar, Dan oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu. Vence su položile delegacije Opštine Paraćin, zatim Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša, Policijske stanice i Vatrogasne službe Paraćin, delegacija SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Paraćin, Udruženja potomaka ratnika Srbije u ratovima od 1912-1920. godine, kao i Ratnih veterana opštine Paraćin.

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratila predsednica Skupštine opštine Paraćin Slavica Jovanović:

Ovde smo da zajedno obeležimo važan istorijski dan za naš grad Paraćin, dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i odamo počast našim junacima koji su dali svoje živote da zajeno koračamo slobodni u našem Paraćinu i u celoj našoj Srbiji.

rekla je Slavica Jovanović, predsednica SO Paraćin.

Ovo je ujedno bila i prilika da se podsetimo dešavanja koja su prethodila pobednosnoj šetnji oslobodilaca kroz centar Paraćina, a o istorijskim prilikama govorio je istoričar Marko Pekić:

13. oktobar 1944. godine doneo je to dugo očekivano oslobođenje u Drugom svetskom ratu. Sovjetske jedinice koje su dolazile sa istoka nakon velike pobede kod Čestobrodice kada su razbile ostatke te snage koje su predstavljale fašističku Nemačku – one su uspele već 12. da unište te jedinice, a 13. oktobra u ranim jutarnjim satima da uđu u prostor Paraćina gde su se susreli sa našim građanima koji su ih dočekali kao oslobodioce. Na oaj veliki dan treba da se setimo i paraćinsko-ćuprijske čete koja je bila jedna od prvih koja se borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Takođe, treba da se setimo i Branka Krsmanovića i Momčila Popovića Ozrena, Tenkovca i ostalih boraca koji su učestvovali u borbi protiv fašizma.

istakao je Pekić.

Prilikom svečanog obeležavanja Dana oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu, Dečiji hor Dar izveo je Himnu Republike Srbije.

Povezane objave