Učenici od srede u školskim klupama – neizvesno do kada

 Učenici od srede u školskim klupama – neizvesno do kada

Učenici paraćinskih osnovnih i srednjih škola najverovatnije će sesti u sredu u školske klupe i tako će biti sve dok se broj zaraženih u opštini ne bude alarmantno povećao, potvrdio je za lokalni.rs Dejan Nešić, član opštinskog veća zadužen za obrazovanje.

Imamo tri modela rada u zavisnosti od epidemiološke situacije u opštini . Prvi podrazumeva zelenu zonu i mi sada krećemo neposrednim radom sa učenicima, svi će ići u škole i časovi će trajati 45 minuta. Naravno uz sve propisane mere koje se tiču dezinfekcije, higijene i održavanja prostora.

kaže Nešić

Ukoliko se situacija pogorša, tj. ako broj novih slučajeva zaraze bude okvirno između 75-150 na 50 000 stanovnika u periodu od 14 dana ili procenat pozitivnih antigenskih i PCR testova bude između 6-15%, opština ulazi u žutu zonu što podrazumeva umereni rizik od prenošenja virusa. Tada na snagu stupa kombinovani model koji podrazumeva da se odeljenja učenika od 1. do 6. razreda dele u dve grupe i časovi u tom slučaju traju 30 minuta. Učenici 7. i 8. razreda će imati kombinovanu neposrednu i onlajn nastavu. I srednjoškolci će se deliti u dve grupe i jedne nedelje imati neposrednu a druge nedelje onlajn nastavu. Neće se deliti jedino odeljenja sa manje od 16 učenika.

Ukoliko opština uđe u crvenu zonu, u potpunosti se prelazi na nastavu na daljinu. Indikator za to biće broj od 150 i više novih slučajeva zaraze na 50 000 stanovnika ili 15-25% pozitivnih antigenskih i PCR testova u poslednjih 14 dana.

Prema rečima Dejana Nešića, u praćenje situacije biće uključeni direktori škola, kao i članovi Štaba za vanredne situacije.

Na nedeljnom nivou pratiće se broj zaraženih, o tome ćemo svakog utorka obaveštavati nadležnu školsku upravu, oni do srede obaveštavaju tim za praćenje rada u školama u okviru Vlade RS i oni u četvrtak donose odluku o eventualnoj promeni organizacije rada po školama.

objašnjava Nešić.

Na pitanje šta se radi u slučaju da u jednoj školi imamo jednog ili više zaraženih učenika, Nešić odgovara da će način delovanja biti isti kao i do sada:

Ukoliko se radi o jednom učeniku, on ide u izolaciju i prati se stanje u odeljenju. Ako su u pitanju dva ili više učenika, ta grupa narednih 14 dana prelazi na onlajn nastavu.

Razlika u održavanju neposredne nastave u odnosu na prošlu školsku godinu ogleda se u tome što su učenici u obavezi da maske nose samo kada pričaju ili je distanca smanjena, kao i u tome što vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve dok se učenicima ne približe na 1,5m rastojanja.

Povezane objave