Povratak prirodi u 16 slika Ivane Kostić

 Povratak prirodi u 16 slika Ivane Kostić

Reke, šume, vazduh, voda – njihova prirodna snaga i slabosti oslikane su u delima Ivane Kostić, umetnice čija je izložba slika otvorena večeras u galeriji Kulturnog centra. Ciklus pod nazivom „Plavo zeleni svod“ sadrži 16 slika, a dela su rađena kombinovanom tehnikom i akrilicima. Autorka se zalaže za povratak prirodi, a vođena je i pričom kraja iz koga potiče.

Ja sam poreklom sa Stare planine, prva generacija nažalost rođena u gradu. Mogu slobodno da kažem da je ovo svesno i nesvesno iz mene, neko nasleđe predaka. Sada se trenutno na Staroj planini vodi bitka za reke i ja sam svoj put izgradila onog momenta kad sam se vratila u svoje selo i zatekla reku na kojoj sam odrasla koja je završila u cevi i koja dalji tok, nakon te mini hidroelektrane, nastavlja u svojoj osmini. Dakle, vi imate jednu snažnu, silnu planinsku reku koja kasnije rominja.

kaže autorka Ivana Kostić

Mlada slikarka zalaže se za život sa prirodom a ne protiv nje jer, kako kaže, tako idemo i protiv sebe samih. Kroz svoj rad neretko prikazuje svoja uverenja i mišljenja je da svaki čovek kroz svoj domen rada doprinosi osvešćivanju.

Jedino tako mi možemo napraviti neke pomake. Kultura je od izuzetnog značaja – ako nema kulture, nema ni nas. Ovo je, recimo, tema koja se tiče svih nas. Očuvanje vode, vazduha, zemlje. Smatram da treba da ostavimo mudrovanje i filozofiranje i da se bavimo očuvanjem naše životne sredine.

ističe Ivana.

Ivana Kostić diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Dizajna enterijera i nameštaja, a potom završila i master studije na istom fakultetu i odseku. U statusu samostalnog umetnika od 2020. godine, živi u Beogradu i bavi se dizajnom enterijera i nameštaja, grafičkim dizajnom, slikarstvom, skulpturom i fotografijom. Ovo joj je sedma samostalna izložba, a prva u Paraćinu.

Ja sam trenutno u najlepšoj galeriji Kulturnog centra, i to iz dva razloga. Prvi razlog je taj što je Kulturni centar na vodi, na reci Crnici, to mi se strašno dopada. A drugi je to što je ovo zaista jedan od lepših ambijenata u kome sam bila.

oduševljeno priča Ivana.

Slike Ivane Kostić Paraćinci će imati priliku da vide do 22. novembra, do kada će postavka biti u galeriji Kulturnog centra grada na Crnici.

Povezane objave