Preko 2000 potpisnika peticije za zaštitu planine Baba

 Preko 2000 potpisnika peticije za zaštitu planine Baba

2145 potpisa prikupljeno je peticijom u okviru inicijative da se planina Baba proglasi zaštićenim područjem, prema rečima Dragana Ristića, predstavnika UG Pridruži se. Ristić je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je donosiocima odluka dostavljena inicijativa, kao i peticija podrške sa preko 2000 potpisnika i da se nada da će se ova inicijativa u što kraćem roku naći na dnevnom redu sednice Skupštine Opštine kako bi odbornici imali priliku da se izjasne o ovoj temi.

Mi smo prikupili podatke o prostoru planine Baba od referentnih naučnih institucija i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pa našu inicijativu potkrepljujemo dobijenim izveštajima Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno matematičkog fakulteta, Univerziteta u Nišu i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Prostor planine Baba predstavlja stanište većeg broja zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja, od kojih su neke zaštićene i Direktivom o staništima EU, a osim toga na prostoru planine nalaze se izvori vode značajni za meštane, planinarske staze, lokacije za paraglajding treninge, značajni istorijski i verski objekti.

rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, inicijativa je formulisana kao predlog zaključka koji donosi Skupština Opštine i kojim se nalaže nadležnim službama da pokrenu proceduru predviđenu Zakonom o zaštiti prirode. Ristić je dodao da očekuje podršku lokalnih organa vlasti, s obzirom na činjenicu da je zaštita prostora planine Baba već predviđena važećim planskim dokumentima Opštine Paraćin.

Povezane objave