Saopštenje za javnost UG Čuvari Petruške krajine

 Saopštenje za javnost UG Čuvari Petruške krajine

foto: facebook Čuvari Petruške krajine

Na adresu redakcije portala lokalni.rs stiglo je saopštenje za javnost Udruženja građana Čuvari Petruške krajine. Saopštenje koje potpisuje Miloš Jovanović iz ovog udruženja prenosimo u originalu i u celosti:

Поштованом народу Србије!

Не знам како бих почео ово саопштење, а да не буде обојено горчином и гневом. Можда је боље развити клупко сад и одмах, но касније.

Пишем Вам, поштовани народе, из осећаја дужности пред људима, пред Богом и пред прецима. Пишем Вам, народе мој, о муци која је задесила многе крајеве ове наше лепе земље, па и овај наш петрушки. Свима нама је позната и мука и трпљење. Свима нама је позната и борба да се у свакодневници преживи. Ко није свестан потешкоћа, тај живи у свету илузија и причина.

Развило се црно време пропадања. Пропадања свих врлина, вредности и морала. Долетеле су абоносне птице на наша врела и изворе. Дошли су и похлепници на машинама да ставе планине у дробилице, не би ли истисли још који динар, пре него што оду заувек. Где? Нико не зна.

Ми, житељи села подно планине Бабе, већ три године ратујемо за наше место под сунцем. Три године смо у рову. Три године имамо посла са закржљалим институцијама, полусветом и разним средствима информацијског ,рата’. Почевши од локалних чиновника, бирократа и неких, тобоже, вршилаца дужности преко државних институција у којима се тешко плива, а кад човек изађе из њих, не може а да се не осети изиграним и прљавим.

Три године, екоцид се врши над планином Бабом, врши се повреда онога што је највише свето – ПРАВО НА ЖИВОТ! Гази нам се достојанство претњама и уценама, нереаговањем институција, да не набрајам даље оно што је већ опште познато.

Поменуо сам реч екоцид. Екоцид је масовно и бесомучно уништавање биодиверзитета и екосистема. Екоцид ТРЕБА прогласити као злочин против човечности.

Али, није само планина Баба угрожена. Цео источни крај општине Параћин је угрожен новим рударским пројектима. Поред два каменолома на планини Баби, један од другога су удаљени једва 800 метара ваздушном линијом, постоји трећи на брду званом Крајњи Рид, изнад села Клачевице. Експлоатација кречњака у пуном јеку. Још мало па неће бити нигде планине или брда.

То није све. Од 2021. године, сазнали смо и за један огроман рудник. Он је у истражној фази и она ће трајати до 2024. године. Наиме, тај ,рудник’ се зове ,Доња Мутница’ по селу у ком почиње. А завршава се у Јошаници, код Сокобање. Шта знају похлепници шта је 50.56 километара квадратних. Није то ништа, таман посла.

А таман смо мислили да не може горе. Кад оно, нови пројекат. Овога пута под кодним именом ,Сисевац’. Заузима око 7000 хектара. И захвата седам села у општини Параћин.
Реците ми, да нисмо ми некаква жртвена зона? Зашто баш ова села да буду погођена? Овде где је тло плодно и водокрчно … а, да. Зато. Неко се заиграо кад је издао дозволе за истраживања и експлоатацију. Тражићемо одговорност.

Као први корак ка решавању проблема, послали смо жалбу Бернском Секретеријату у Стразбуру. Наша влада има рок до јула да се изјасни о овом проблему. Није ми био потребан никакав пројекат, нити било каква новчана надокнада за то. Гнушам се оних пројекат-активиста. Активиста докле год траје пројекат. Ако волиш своју земљу и верујеш у добро на овом свету, онда такви потези нису потребни.

Волео бих када би се моји Петрушани пробудили и увидели да им се спрема апсолутна деструкција.

Ми, Чувари, упозараваћемо јавност и дуваћемо у рог за узбуну. Можда се неко пробуди из сна.

До тада, РУДНИКА НЕЋЕ БИТИ!

У Плани, 12.12.2022. године,

Милош Јовановић
УГ Чувари Петрушке крајине

Povezane objave