Slovačka kompanija InoBat otvara fabriku za proizvodnju i reciklažu baterija u Ćupriji

 Slovačka kompanija InoBat otvara fabriku za proizvodnju i reciklažu baterija u Ćupriji

foto: screenshot inobat.eu

Slovačka kompanija InoBat saopštila je da je potpisala Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom finansija Republike Srbije i Opštinom Ćuprija o giga fabrici za proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila.

Zadovoljstvo nam je da najavljujemo Ćupriju kao lokaciju za našu giga fabriku u Srbiji i projekat reciklaže kodnog naziva Lav, koji se već dve godine razvija sa IFC (Međunarodnom finansijskom korporacijom) – saopšteno je iz kompanije.

InoBat je podsetio da je Vlada Srbije spremna da ponudi podsticajni paket od 419 miliona evra za projekat Lion. Fabrika će proizvoditi baterije za skladištenje energije i električna vozila, kao i reciklirati baterije.

Objekat u Ćupriji, navodi InoBat na svojoj veb stranici, sastavljaće rešenja za skladištenje energije (ESS), kao i baterije za električna vozila (EV), kao i postrojenja za reciklažu u skladu sa InoBat-ovom C2C platformom za kružni razvoj lanca vrednosti.

– Odabrali smo Ćupriju kao drugu InoBatovu lokaciju u CIE zbog gostoljubive lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti. Još jedan veliki „plus“ Ćuprije je potencijal za zajednički razvoj sopstvene distribuirane energetske pametne mreže i električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju – rekao je Marian Bocek, izvršni direktor InoBata.

Maria Paulina Mogollon, menadžer IFC-a Upstream & Advisori for Manufacturing, Agrobusiness & Services (MAS) u Evropi i Latinskoj Americi, rekla je da će razvoj ovog projekta staviti Srbiju na mapu evropskih rešenja za skladištenje niskougljenične i kružne obnovljive energije i lance vrednosti baterija električnih vozila.

InoBat je, kaže se u saopštenju, specijalizovan za pionirska istraživanja, razvoj, dizajn, proizvodnju, snabdevanje i reciklažu inovativnih električnih baterija. Fokusira se na automobile, komercijalna vozila, moto sport i vazduhoplovstvo. Dodaje se da iza InoBata stoji snažan konzorcijum strateških investitora i partnera, među kojima je i Rio Tinto.

Povezane objave