Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije

 Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije

Republika Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na važne događaje iz njene istorije koja su se desila na Sretenje, 15. februara – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i donošenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.

15. februara 1804. u Orašcu je, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Ustanički skup u Orašcu simbol je početka obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vladavine. Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je Sretenjski ustav, prvi Ustav moderne Srbije. Napisao ga je Dimitrije Davidović po uzoru na, u to vreme, demokratski razvijene zemlje Francusku i Belgiju.

foto: screenshot wikipedia.org https://en.wikipedia.org/wiki/1835_Constitution_of_Serbia

Prvim Ustavom Srbije iz 1835. proklamovana je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Smatran je jednim od najliberanijih ustava tog perioda jer je njime definisano nezavisno sudstvo, građanska prava i slobode, ukinut kuluk i garantovana privatna svojina, ali i zabranjeno samovoljno lišavanje slobode građana.

Dan državnosti ustanovljen je 2001. godine i na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima 15. i 16. februar proglašeni su neradnim danima.

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši našim precima, Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan.

Povezane objave