STRADANJE SRBA U DRUGOM SVETSKOM RATU – ispred RISCa otvorena izložba Muzeja žrtava genocida

 STRADANJE SRBA U DRUGOM SVETSKOM RATU – ispred RISCa otvorena izložba Muzeja žrtava genocida

Fotografije koje dokumentuju stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, od bombardovanja Beograda, preko masovnih streljanja kaznenih ekspedicija, formiranja ratnih logora, iseljavanja stanovništva sa prostora Nezavisne države Hrvatske do mučenja zatočenika u logoru Jasenovac čine postavku koja je izložena na prostoru kod amfiteatra i zgrade RISCa. Reč je o izložbi Muzeja žrtava genocida čiji su autori Jasmina Tutunović Trifunov, viša kustoskinja Muzeja žrtava genocida i Gavro Burazor, kustos ovog Muzeja.

Burazor je prilikom otvaranja izložbe rekao da je ona nastala 2022. i da je podržana od strane Fondacije Muzeja žrtava genocida.

Mi, autori, smo ispred sebe postavili jedno pitanje – kada bismo morali da izaberemo neka dva simbola, samo dva koja bi najbolje obeležili stradanje Srba u Drugom svetskom ratu, koja bi to bila. Odlučili smo se da to bude Kameni cvet Bogdana Bogdanovića kao spomenik žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i spomenik Prekinuti let u Spomen-parku u Kragujevcu. To su nam bile vodilje na osnovu kojih smo pokušali da ispričamo zaista tu kompleksnu priču o stradanju Srba i drugih naroda na prostoru Jugoslavije tokom II svetskog rata.

objasnio je Burazor.

Kustos Muzeja žrtava genocida i koautor izložbe okupljene Paraćince proveo je kroz izložbu koja tematski ima dva dela – prvi se tiče formiranja Nezavisne države Hrvatske i drugi koji govori o nastanku koncentracionih logora na tom prostoru.

Najpre imamo proces obeležavanja Srba, Jevreja i Roma kao građana drugog reda, da bi posle oni bili obeleženi kao neprijatelji i bio započet proces njihove diskriminacije i organizovan sistem njihove eliminacije. S obzirom na to da je Jasenovac logor koji je najduže opstao, opredelili smo se da on ovde bude predstavljen kao simbol stradanja.

dodaje koautor izložbe.

Ova izložba imala je zanimljiv izložbeni put – naime, premijeru je doživela u Srpskom kulturnom centru u Pekingu, da bi potom bila predstavljena u Nišu, i sada u Paraćinu.

Imamo priliku da ugostimo još jednu gostujuću izložbu Muzeja žrtava genocida sa kojim nastavljamo saradnju i ove godine. Ovo je peta njihova izložba koju imamo prilike da vidimo u Paraćinu. Odlučili smo da ovu izložbu, Strdanje Srba u Drugom svetskom ratu izložimo na otvorenom – jako se lepo uklopila u prostor i vidim da već izaziva veliko interesovanje sugrađana. Izložba će biti postavljena do 11. maja pa pozivam sve ljude da prilikom šetnje izdvoje vremena, svrate i nauče nešto o svojoj prošlosti.

rekao je Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Video sa otvaranja izložbe je na ovom linku.

Povezane objave