SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA – kako ga je Srbija dočekala?

 SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA – kako ga je Srbija dočekala?

Prema Svetskom indeksu slobode medija 2023. godine Srbija je svrstana u „problematične države“. U upravo objavljenom, 21. godišnjem Svetskom indeksu medijskih sloboda (The World Press Freedom Index) Reportera bez granica, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu doživela najveći pad među zemljama članicama Evropske unije i Balkana – za čak 12  mesta. Sa 79. u prošlogodišnjem Indeksu, sada je dospela na 91. mesto među 180 država.

screenshot: NUNS PRESS

Dok su, poređenja radi, medijske slobode u Severnoj Makedoniji (38) , Crnoj Gori (39) i Hrvatskoj (42) na višem nivou nego u SAD (45), na Balkanu od Srbije lošije se kotiraju Albanija (96) i Grčka (107). Ujedinjeni Emirati, Rusija i Kina i dalje među najmračnijim državama sveta kada je odnos prema novinarima u pitanju, piše Nezavisno udruženje novinara Srbije.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da u visoko polarizovanoj političkoj klimi novinari su redovno izloženi političkim napadima koje podstiču pripadnici vladajuće elite, a koji se pojačavaju određenim nacionalnim televizijama. Ni političari ni institucije, uključujući i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koje se sastoji uglavnom od pojedinaca koje je imenovala vlada, nisu bili voljni da poprave situaciju. Pored toga, novinari koji su kritični prema vladajućoj stranci imaju ograničen pristup intervjuima sa predstavnicima vlade i javnim informacijama. Uprkos činjenici da Srbija ima neke od najnaprednijih zakona u vezi sa medijima, novinari često rade u restriktivnom okruženju, uključujući samonametnutu cenzuru. 

navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Kompletan izveštaj Reportera bez granica nalazi se na ovom linku.

 Udruženje novinara Srbije upozorava da je broj pretnji i napada na novinare u Srbiji dvostruko veći u odnosu na 2021. a sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da su novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, te da čak 90% njih ima plate manje od proseka.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja. Na ovaj dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta i brani nezavisnost medija.

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. 

Na pretnje i napade najranjivije novinarke

Prema saopštenju Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, zaštita slobode izražavanja ostaće ključni prioritet za akciju Evropske unije u oblasti ljudskih prava. U saopštenju se navodi da su na pretnje i sve češće napade posebno su ranjive novinarke:

One su izložene stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, trolovanju, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, pa čak i ubistvu. Čak 73 odsto novinarki tokom svog rada doživelo onlajn pretnje, zlostavljanje i uznemiravanje.

navodi se u saopštenju.

Povezane objave