Tri seoske kuće sa okućnicom dodeljene Paraćincima u projektu Ministarstva za brigu o selu

 Tri seoske kuće sa okućnicom dodeljene Paraćincima u projektu Ministarstva za brigu o selu

Ilija Matejić, Silvija Babić i Aleksandar Aranđelović iz Paraćina danas su u Opštini potpisali ugovore o kupovini seoskih kuća sa okućnicom namenskim sredstvima Ministarstva za brigu o selu. Ovim projektom resornog ministarstva tokom protekle godine opštini Paraćin dodeljena su sredstva za sedam kuća, dok je danas potpisanim ugovorima još troje korisnika rešilo svoje stambeno pitanje.

Komunikacija sa Ministarstvom za brigu o selu poverena je Opštinskoj stambenoj agenciji, a Radomir Živković iz ove agencije kaže da pravo učešća na konkursu imaju supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj, kao i mladi poljoprivrednici.

Konkurs koji je ove godine raspisan traje do meseca novembra, mada će kandidati moći da konkurišu sve dok postoje u ministarstvu za to opredeljena sredstva. Za ovaj program Vlade Republike Srbije vlada veliko interesovanje, ali je najveći problem što je veliki broj objekata nelegalan. Ovaj program traži da je objekat legalan, upisan u RGZ, da ima struju, vodu i kanalizaciju i kandidati koji su zainteresovani moraju biti državljani Republke Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji opštine Paraćin – ako konkurišu za kuću na teritoriji Paraćina.

objašnjava Živković.

U ovom ciklusu, programom Ministarstva za brigu o selu kupljene su dve kuće u Drenovcu i jedna u Donjoj Mutnici. Aleksandar Aranđelović, svešteno je lice koje će ubuduće sa svojom suprugom i bebom živeti u Donjoj Mutnici.

Priroda svešteničkog posla jeste takva da sveštenik mora da boravi pri parohijskom domu. Mi jesmo boravili u parohijskom domu u Strmostenu i trudili smo se zaista da ga sredimo, ali opet, imati svoj krov nad glavom je jako bitno, naročito kada dođe porodica, deca. Odatle povod za učestvovanje na konkursu. Kuća se nalazi u Donjoj Mutnici, moja supruga je iz tog sela, kuća sama po sebi je u izuzetno dobrom stanju. U planu nam je da krenemo malo sa stočarstvom, moja neka ljubav koju bih ja započeo sa suprugom jeste pčelarstvo.

kaže Aleksandar Aranđelović.

Dvadesetjednogodišnji Ilija Matejić kao mladi poljoprivrednik dobio je novi dom u Drenovcu. Kaže da je povod za prijavu na konkurs bila želja da se osamostali.

Hoću da zasnujem svoju porodicu i život samo vidim na selu. Tu sam rođen, tu želim da nastavim život. Saznao sam za konkurs preko komšije. Kuća se nalazi u Drenovcu, planiram da se prvo skućim, i da se bavim poljoprivredom.

rekao je Matejić.

Prema rečima predsednika opštine Vladimira Milićevića, i prethodne godine je vladalo veliko interesovanje za ovaj program Ministarstva za brige o selu, a i ove godine je veliki broj Paraćinaca zainteresovan za konkurisanje.

Neko predviđanje je, pošto do sada nismo imali odbijanje dokumentacije od strane ministarstva, da do kraja godine imamo nekih čak 17 kuća koje će biti dodeljene našim sugrađanima. Mislim da je to velika stvar i velika pomoć. Nama je povratak na sela veoma bitna stvar, da nam sela budu punija i lično smatram da život na selu, u neku ruku, može biti bolji nego život u gradu.

istakao je Milićević.

Kupci koji su danas potpisali ugovore imaju rok od 20 dana da se usele u kuće i da izvrše promenu prebivališta.

Povezane objave