U MEŠ-u u toku Prvenstvo Srbije u igri GO

 U MEŠ-u u toku Prvenstvo Srbije u igri GO

Drevna misaona igra GO, nastala pre 4.000 godina u Kini, ovog vikenda okuplja najbolje igrače ove discipline u paraćinskoj Mašinsko-elektrotehničkoj školi – upravo u Paraćinu održava se pojedinaačno Prvenstvo Srbije u ovoj strateškoj igri.

Među takmičarima kojih ima više od 20 je i petorica Paraćinaca. Jedan od njih, Aleksandar Vlajković, učenik 3. godine MEŠ-a koji je u detinjstvu počeo da se bavi ovom igrom uporedio ju je sa šahom i otkrio sličnosti i razlike:

Šah je destruktivna igra jer se gleda kralj, a ovo je konstruktivna igra – gleda se da se zauzme što veći prostor. Igraju crni i beli, prvi igra crni. Tabla je na početku prazna, kad se kamen postavi on se odatle ne pomera. Svaki kamen ima 4 slobode, to su preseci do njega i kada ostane bez tih sloboda, taj kamen se podiže; jedini način da se on „spasi“ jeste da do njega bude još jedan kamen iste boje i onda se gledaju njihovi zajednički preseci.

objasnio nam je Aleksandar.

Go je strateško kombinatorna igra u kojoj učestvuju dva igrača. Igra se na tabli pomoću figura koje se nazivaju kamenovi. Go tabla ima 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija koje se međusobno seku u 361 tački ili preseku. Partija se dobija osvajanjem poena. Kao poeni se računaju osvojena teritorija i zarobljeni protivnici.

Aleksandra smo pitali odakle njemu ideja da se bavi ovom igrom, s obzirom na to da nije toliko rasprostranjena i popularna:

Mene su podstakli roditelji još kada sam bio mali, videli su da je to korisno pa sam nastavio . Igrao sam u Nišu, Beogradu, evo sad prvi put u Paraćinu. Ovo je zvanično priznat sport u Srbiji, iako nije toliko popularan. Vrlo je koristan, koriste ga i psihijatri kada analiziraju mentalitet ličnosti. Ima veze i sa veštačkom inteligencijom, pomoću njega je napravljen program koji uči sam od sebe – chatGPT funkcioniše po tom principu.

kaže Aleksandar.

Prvenstvo Srbije u igri GO organizuje Go savez Srbije (GoSS) – nacionalni granski sportski savez udruženih sportskih organizacija, samostalnih profesionalnih sportista i stručnih udruženja u Gou, u Republici Srbiji. Go savez Srbije osnovan je 1974 godine u Nišu.

Ciljevi GoSS-a usmereni su na razvijanje i promovisanje Go-a na teritoriji Srbije, kao i povezivanje sa međunarodnim organizacijama i partnerima.

Smatra se da nijedna misaona igra nema tako bogatu tradiciju kao što je ima Go. Stari kineski izvori navode da je Go nastao 2250. godine pre nove ere. U literaturi ga prvi put pominje Konfučije koji ga je preporučivao uglednim ljudima za vežbanje inteligencije (oko 500. godine p.n.e.), a prvi zapisi odigranih partija potiču iz prvog veka pre nove ere.

U sedmom veku Go se preko Koreje proširio na Japan, gde je vremenom postao nacionalna igra. Zapad je upoznao Go pre nešto više od 100 godina, kada su se zemlje dalekog istoka otvorile prema svetu. Tajanst- vena misaona igra uzbudila je maštu prvih posetilaca: diplomata, naučnika, pomoraca…

Povezane objave