U ponedeljak Svetski dan Crvenog krsta

 U ponedeljak Svetski dan Crvenog krsta

foto: screenshot https://radiokfor.com/2/svetski-dan-crvenog-krsta/

8. maja obeležava se Svetski dan Crvenog krsta – humanitarne organizacije koji okuplja članove i volontere širom sveta. Istorija Pokreta koji danas poznajemo pod nazivom Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca počinje 1859. godine.

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač ovog pokreta. Dinan je poreklom bio iz bogate ženevske porodice, a nakon studija posvetio se bankarskom pozivu. Dan kada je bio svedok bitke kod grada Solferino bio je trenutak kada je došao na ideju da bi sve države trebalo da formiraju organizacije koje će pružati pomoć bolesnim i ranjenim osobama u sukobima, bez obzira kojoj strani pripadaju. Tako nastaje Crveni krst.

Obeležavanjem Sveskog dana Crvenog krsta počinje i obeležavanje Svetske nedelje ove organizacije. Ovogodišnja nedelja CK obeležava se pod sloganom „Zajedno činimo svet humanijim“. 

Tim povodom, paraćinski Crveni krst imaće niz aktivnosti: u ponedeljak će biti položeni venci na spomen-ploči u crkvi Svete Trojice u znak sećanja na prvog predsednika CK Paraćin Lazara S. Protića. Istog dana, paraćinski Crveni krst imaće i Dan otvorenih vrata za sve svoje saradnike, kao i penzionere. Osim toga, tokom naredne nedelje saradnici i volonteri CK će organizovati niz predavanja sa različitim temama po paraćinskim školama, a biće organizovana i demonstracija prve pomoći.

Cilj obeležavanja Svetskog dana i nedelje Crvenog krsta jeste podići svest zajednice o tome na koji način svaki pojedinac humanim delovanjem može uticati na to da svet bude bezbednije mesto za život.

Povezane objave