U SFS PARAĆIN razrešavanje viška radnika – do puštanja nove peći u rad u fabrici će ostati oko 380 radnika

 U SFS PARAĆIN razrešavanje viška radnika – do puštanja nove peći u rad u fabrici će ostati oko 380 radnika

foto ilustracija: screenshot ww.sfsparacin.com

Juče je javnost u Paraćinu potresla vest da je iz Srpske fabrike stakla otpušteno oko 120 radnika u jednom danu. Fabrika koju je preuzela slovenačka kompanija za proizvodnju staklene ambalaže Steklarna Hrastnik izdala je saopštenje u kome piše da će do puštanja nove peći u rad kompanija zadržati 380 radnih mesta.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama, u momentu preuzimanja fabrika je brojala približno 550 zaposlenih, što znači da će broj radnika biti smanjen za otprilike 170 pozicija. Redukcija radnih mesta trebalo bi da se odvije do puštanja u rad prethodno najavljene nove peći koje bi trebalo da se desi u drugoj polovini 2024. godine, međutim rok nije u potpunosti preciziran.

Rukovodstvo kompanije je danas na skupu radnika predstavilo plan sanacije, čije je usvajanje bilo neophodno nakon oštećenja centralne staklarske peći krajem marta ove godine i usled toga smanjene proizvodnje. Planom je predviđeno sprovođenje svih neophodnih aktivnosti kako bi SFS već u drugoj polovini 2024. godine mogla da pokrene investiciju u novu peć i kao rezultat toga ponovo poveća proizvodnju, a istovremeno obezbedi stabilno poslovanje kompanije u međuvremenu. U međuvremenu, kompanija će, zajedno sa agencijom, sprovesti program razrešavanja viška radnika, po čijem završetku će u periodu do puštanja u rad nove peći zadržati oko 380 radnih mesta, a očekuje se da će u drugoj polovini 2024. ponovo zapošljavati.

navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na zvaničnoj internet stranici .

Već je u toku realizacija svih potrebnih porudžbina i investicija za isporuku nove peći, kažu iz fabrike, a početak montažnih radova za novu peć planiran je za prvi kvartal 2024. Vrednost investicije procenjena na više od 40 miliona evra ili 4,6 milijardi dinara.  Uslediće početak proizvodnje u novoj peći, postepeno povećanje proizvodnje na 280 tona/mesec i ponovno zapošljavanje. – navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, kompanija će poslovati sa smanjenim obimom proizvodnje – na nivou od 53 tone/dan, što znači približno 30% dosadašnjeg kapaciteta.

Naš zajednički zadatak je da u narednim mesecima i godinama zajedno aktivno sarađujemo na ostvarivanju zajedničkog cilja: modernizaciji i povećanju proizvodnje, čime ćemo obezbediti razvojni i uspešni put SFS Paraćin u narednim decenijama. Staklara Hrastnik i Global Glass vide Paraćin kao dugoročnu stratešku investiciju, koja zahteva ulaganje kako u tehnologiju, tako i u ljude i njihovo znanje. Toga smo itekako svesni u rukovodstvu.

istakli su u saoštenju Peter Čas, generalni direktor SFS i Steklarne Hrastnik i Sašo Djaip, izvršni direktor SFS.

Redakciji se još uvek nije javio niko od otpuštenih, a prema nezvaničnim informacijama, radnici su razrešeni kao višak radne snage. Lokalni.rs nastaviće da prati dešavanja i informacije iz Srpske fabrike stakla.

Povezane objave