UG Pridruži se prezentovalo rezultate terenskog istraživanja stanja zaštićenog područja „Spomenik prirode vrelo Grze“

 UG Pridruži se prezentovalo rezultate terenskog istraživanja stanja zaštićenog područja „Spomenik prirode vrelo Grze“

Udruženje građana „Pridruži se“ na konferenciji za štampu prezentovalo je rezultate terenskog istraživanja stanja zaštićenog područja „Spomenik prirode vrelo Grze“ kao i nalaze analize lokalnih politika koje se odnose na ovo zaštićeno područje. Kako je naveo Dragan Ristić, zastupnik udruženja, od ponedeljka će i jedno i drugo istraživanje biti dostupno javnosti na internet strani udruženja na adresi www.pridruzise.rs.

Udruženje je sačinilo i preporuke donosiocima odluka za unapređenje politika u odnosu na
zaštićeno područje koje su pretočene u nacrt Odluke o izmeni odluke o proglašenju zaštićenog područja „Spomenik prirode vrelo Grze“, koja će takođe narednih dana biti dostupna javnosti na internet strani ovog udruženja.

Cilj udruženja je da se jedino proglašeno zaštićeno područje od dvadeset planiranih po Prostornom planu opštine izmenom lokalnih propisa sačuva od dalje degradacije usled ogromnog pritiska izletnika. Verujemo da je to moguće učiniti uz minimalne intervencije lokalne samouprave, kroz izmenu opštinskih odluka, izdvajanje sredstava za obnovu inventara i pre svega formiranje čuvarske službe što je bilo planirano još 2013. godine kada je vrelo Grze zvanično zaštićeno.

kaže Ristić.

Ristić je pozvao građane da se informišu o rezultatima istraživanja i da učestvuju u javnoj raspravi o nacrtu Odluke o izmeni odluke o proglašenju zaštićenog područja „Spomenik prirode vrelo Grze“ narednih dana kako bi se tekst nacrta još unapredio.

Povezane objave