Život u 76 fotografija Dragoslava Mirkovića

 Život u 76 fotografija Dragoslava Mirkovića

„Trenutak života“ naziv je izložbe fotografija srpskog fotografa Dragoslava Mirkovića koja je večeras otvorena u galeriji paraćinskog Kulturnog centra. Prema rečima autora koji fotografiju izlaže već 55 godina, u situacijama iz svakodnevnog života najčešće nalazi inspiraciju.

Mene interesuje mali, običan čovek. Sve su to trenuci života, na svim ovim slikama. Fotografije su nastale u periodu od 55 godina, ovde je i prva slika koju sam izlagao.

kaže Mirković.

Dragoslav Mirković rođen je u Sokobanji 1947. godine. Od 1991. godine nosilac je titule majstora fotografije Foto saveza Jugoslavije, a potom, od 2004. i titule majstora fotografije Foto saveza Srbije. Takođe, od 2020. ima i zvanje QPSA – Photographic Society of America. Izlagao je na preko 1000 izložbi širom zemlje i inostranstva.

Među prikazanim fotografijama ima i onih u koloru, ali i crno-belih. Preovladavaju ljudi, deca, kao i priroda. Jednu trećinu postavke čine analogne fotografije. O analognoj fotografiji autor govori kao o bazi koju svaki mladi fotograf treba da poznaje, ali priznaje da to danas nije uvek tako:

Mladi fotografi uglavnom nemaju to znanje o analognoj fotografiji. Da vam kažem nešto, fotograf koji stvarno hoće time da se bavi mora da savlada te osnove fotografije – da zna šta je blenda, šta ekspozicija, kakav odnos treba da imaju te vrednosti. Ne može sve samo automatski.

objašnjava Mirković.

Dragoslavu Mirkoviću ovo nije prva poseta Paraćinu – zahvaljujući prijateljstvu sa članovima Art Team-a, učestvovao je na nekoliko foto safarija koji se održavaju u Zabregi, a imao je i samostalnu izložbu 2008. godine. Nakon 14 godina, njegova dela, ovog puta druge tematike, Paraćinci ponovo mogu da vide u galeriji Kulturnog centra. Izložba će za sve posetioce biti otvorena do 11. maja. Organizator je foto grupa Art Team.

Povezane objave