Dela umetnika Predraga Peđe Todorovića od večeras u paraćinskom Kulturnom centru

 Dela umetnika Predraga Peđe Todorovića od večeras u paraćinskom Kulturnom centru

Slike, mozaici i ilustracije čine izložbu pod nazivom „Fantazija sna“ likovnog umetnika Predraga Peđe Todorovića iz Beograda.

Ovo je prva izložba ovog plodonosnog autora u Paraćinu, a obuhvata četrdesetak umetničkih dela među kojima su ulja na platnu, ilustracije i mozaici. Predrag Todorović otkrio nam je šta poručuje naslovom izložbe Fantazija sna:

Poručujum da treba sanjati, ali širom otvorenih očiju i sagledavati ta platna koja su za nekoga samo platna, a za nekoga će biti okno koje će moći možda da mu otvori neki njegov unutarnji svet.

objašnjava Todorović.

Na slikama se može videti ono što i sam autor potvrđuje, a to je da ga najviše inspiriše naša bogata tradicija:

I to od Lepenskog Vira, preko Vinče, Starčeva, preko čitavog antičkog perioda ali i naše srednjovekovno slikarstvo, stilovi raški i moravski. Celokupna naša kultura koja je nažalost danas zapostavljena.

kaže autor.

Predrag Todorović diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu 1991. godine, a magistrirao na Odseku za zidno slikarstvo – mozaik 1994. Njegova dela nalaze se u muzejima širom Srbije (Narodni muzej Beograd, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Požarevac, Muzej Raška, Muzej Karađorđevića-Topola, Zbirka Pavla Beljanskog – Novi Sad, Mozaička kompozicija Rajska loza – Biblioteka grada Beograda, Mozaička kompozicija Anđeo dolaska – Narodni muzej Požarevac) kao i u privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Todorović je autor preko 30 knjiga za decu.

U galeriji paraćinskog Kulturnog centra nalaze se dela nastala u poslednjih 5 godina, a izložba obuhvata i ilustracije iz nekoliko knjiga za decu.

Izložba Fantazija sna u Kulturnom centru biće postavljena naredne dve nedelje.

Povezane objave