Edukacija kao inspiracija – u paraćinskoj „Hipi dolini“ održana izložba radova nastalih tokom projekta „Glas mladih“

 Edukacija kao inspiracija – u paraćinskoj „Hipi dolini“ održana izložba radova nastalih tokom projekta „Glas mladih“

Panoi sa fotografijama i tekstovima na različite teme – o značaju mentalnog zdravlja, prevenciji nasilja, sadržajima za mlade, njihovom viđenju medija, našli su se danas u prostoru „Hipi doline“ kao svojevrstan izložbeni koncept na otvorenom, u organizaciji Drenovačkog omladinskog kluba. Sadržaji su zapravo nastajali kroz projekat „Glas mladih“ koji DOK sprovodi sa Zaječarskom inicijativom.

Cilj izložbe je da se mladi dublje upute u aktivizam i da se podstakne njihova kreativnost, jer smo istraživanjima utvrdili da je to ono što je mladima falilo u našoj opštini. Nisu imali mogućnost da nauče više o fotografiji, pisanju…Na radionicama su imali priliku da dobiju i neke savete kako da naprave dobru fotografiju, kako da unaprede svoje pisanje.

kaže Nevena Miletić, koordinatorka projekta.

Ovo su, međutim, samo neke od veština koima su se na radionicama bavili mladi uzrasta od 15-19 iz naše opštine. Na osnovu obavljenih istraživanja koja su takođe bila deo projekta, volonteri DOK-a formirali su radionice o onim oblastima koje su prepoznate kao važne, a za učenje kojih mladi u Paraćinu imaju malo mogućnosti. Cilj projekta, kako kaže Nevena Miletić, bio je da mladi dobiju priliku da prošire svoje granice i interesovanja.

Prema rečima koordinatorke, za radionice je vladalo veliko interesovanje mladih, a Stefan Kostić (19) i Ivan Alić (17) neki su od učesnika čiji su radovi danas bili izloženi u parku na gradskom keju. Pitali smo ih šta je to što ih je najviše podstaklo da učestvuju, kao i šta izdvajaju kao suštinske potrebe mladih u Paraćinu:

Za učestvovanje u radionicama podstaklo me je druženje sa novim ljudima, upoznavanje. Tema koja me je najviše inspirisala tokom radionica je prevencija nasilja i to kako treba da ga prepoznamo, kao i kako bi trebalo da se ponašamo a kako ne. To me je inspirisalo i za moj rad. Poruka koju sam želeo da prenesem je da treba da budemo isti prema svima i da ne odbacujemo decu olako i bez razloga nego da se ponašamo primereno.

rekao nam je Stefan.

Ja sam bio podstaknut da učestvujem druženjem sa mladima i edukacijom. Voleo bih da mladi u Paraćinu imaju više prilika za edukacije i usavršavanjem. Trebalo bi više ih podstaći na aktivizam.

kaže Ivan Alić.

Paraćinci koji su danas prošli „Hipi dolinom“ imali su priliku da među izloženim radovima vide i rad mlade Paraćinke Nataše Filipović koji je nagrađen na likovnom konkursu EU Pro + sa temom „Koja je tvoja super veština?“ namenjen srednjoškolcima u Srbiji. – Ja sam predala rad koji je bio kombinacija crtanja i kolaža. Rad sam nazvala „Od logike do medijacije“ i njime sam htela da kažem i pokažem da je moja super veština pomaganje ljudima uz rešavanje njihovih problema – rekla je Nataša za Drenovački omladinski klub u čije se aktivnosti vrlo često uključuje, a bila je i učesnica radionica. Pored toga što je  osvojila telefon, njihovi radovi su stavljeni kao slike u njihovom kalendaru. Nataša je osvojila 7. mesto, te ovaj mesec – njen mesec. Na konkursu je bilo 257 prijavljenih radova od kojih je 12 nagrađeno.

screenshot instagram/dokomladinskiklub

Projekat Glas mladih podržan je u okviru programa Zlman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Povezane objave