Jelenić: Požar na deponiji u potpunosti saniran, još uvek se kontroliše i vrši nasipanje

 Jelenić: Požar na deponiji u potpunosti saniran, još uvek se kontroliše i vrši nasipanje

Požar na paraćinskoj gradskoj deponiji koji je trajao nekoliko dana u potpunosti je ugašen, prema rečima v.d. direktora Javnog komunalnog preduzeća Paraćin Marka Jelenića. Kako Jelenić kaže, još uvek se vrši nasipanje zemljom i vodom, kako bi situacija ostala pod kontrolom.

Upravo se vraćam odande, požar je saniran, nema više ni plamena ni dima ali i dalje delujemo preventivno, nasipamo vodom i zemljom za slučaj da je nešto ostalo na dnu, u žarištu, što ne može da se vidi golim okom i onda to u jednom trenutku može opet da plane, ali je dosta bolja situacija jer je sada totalno ugašen požar.

kaže Marko Jelenić, v.d. direktora JKP Paraćin.

Jelenića smo pitali i kako komentariše visoke koncentracije suspenzivnih PM čestica izmerene na prostoru deponije u trenucima širenja dima, a koje je izmerio ekološki aktivista iz Paraćina Vladan Vugdelija:

Ne sumnjam da je tad bila povećana koncentracija ovih čestica u vazduhu tamo na deponiji, ali mislim da je u tim trenucima to bilo očekivano. Požari se dešavaju svakog leta. Iskreno, ovaj nije bio ni približan onom požaru u prošloj godini kada se upalila skoro cela deponija. Čak vetar nije ni duvao sa ove strane, pa se dim nije osećao, nekako smo imali sreću da je to išlo tamo prema Moravi.

rekao je Jelenić.

Podsećamo, Vugdelija je nakon merenja uputio zahtev za hitno postupanje inspekciji ZŽS, predsedniku opštine i članovima Opštinskog veća, kao i Zavodu za javno zdravlje Ćuprija da mobilna ekotoksikološka laboratorija Zavoda za javno zdravlje Ćuprija izađe na teren i izmeri akcidentno zagađenje. Odgovor je dobio od Komunalne inspekcije koja kaže da je preduzela sve mere u okviru svojih nadležnosti, ali da je za merenje akcidentalnog zagađenja zadužena inspekcija za zaštitu životne sredine od koje odgovor još uvek nije pristigao.

Povezane objave