KULTURNO NASLEĐE KAO MOTIV – od ponedeljka u Biblioteci međunarodna izložba fotografija u organizaciji ART TEAM-a

 KULTURNO NASLEĐE KAO MOTIV – od ponedeljka u Biblioteci međunarodna izložba fotografija u organizaciji ART TEAM-a

Više od 30 fotografija autora iz četiri države – Turske, Srbije, Severne Makedonije i Albanije naći će se od ponedeljka u „Galeriji u prolazu“ paraćinske NB „Dr Vićentije Rakić“, a sve zahvaljujući ART TEAM-u koji je deo Projekta razmene kulturnih vrednosti kroz izložbu fotografija. Otvaranje je zakazano za 19h.

Predsednica Art team-a kaže da je ova paraćinska foto grupa kontaktirana od strane Internacionalne umetničke asocijacije (IAAP) da predstavlja Srbiju s obzirom na broj međunarodnih izložbi na kojima su članovi Art team-a zastupljeni.

Ovo je zapravo podprojekat u okviru Projekta za regionalni razvoj kulturnih vrednosti koji podržava Evropska unija. Cilj projekta je održivi dijalog među ovim zemljama i da se kroz fotografiju predstave najbitnije istorijske, prirodne, kulturne vrednosti jedne zemlje, tradicija jedne zemlje. Predviđeno je pet izložbi – jedna je već održana u Turskoj i prema fotografijama koje su nam poslale kolege iz Turske bila je jako posećena.

kaže Nataša Petrović, predsednica foto grupe Art team.
sa otvaranja izložbe u Turskoj

Izložba će nakon Paraćina biti prikazana i u Svernoj Makedoniji i u Albaniji. U okviru ove međunarodne postavke biće izložene fotografije 9 autora iz Paraćina i članova Art team-a: Maja Stojanović, Nevenka Milojković, Aleksandar Stojanović, Vladan Đorđević, Matej Đorđević, Boban Radovanović, Zoran Matić, Bojan Petrović i Ivan Rakić, dok će deseti autor iz Paraćina čija će se fotografija naći na izložbi biti predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.

Motivi na fotografijama su uglavnom etno – tradicionalni, sve ono što predstavlja jednu zemlju, dakle, kulturno nasleđe jedne zemlje. Projekat ima tendenciju da raste i da se pretvori u nešto veće, dakle ovo je samo jedan početak. Ima podršku Evropske unije tako da se nadamo da ćemo i ubuduće sarađivati sa njima i izlagati zajedno sa njima.

ističe Nataša Petrović, predsednica foto grupe Art team.
Zoran Matić – Pendžer
Nevenka Milojković – Nasleđe
Maja Stojanović – Palalije

Direktorka Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ Leposava Ivanković kaže da se raduje novoj izložbi koju organizuje foto grupa Art team sa kojom godinama ima jako lepu saradnju.

Fotografija je danas jako moćno sredstvo, medij i Biblioteka je to na neki način prepoznala. Veliki broj naših korisnika voli fotografiju, posećuje ove izložbe, a to je i jedan od načina kako da dopremo do novih korisnika i obogatimo kulturnu ponudu Biblioteke i učinimo se vidljivim na kulturnoj mapi ovog grada.

istakla je Leposava Ivanković, direktorka NB „Dr Vićentije Rakić“.

Postavka fotografija u okviru Projekta razmene kulturnih vrednosti kroz izložbu fotografija u Biblioteci će se nalaziti od ponedeljka 22. avgusta do nedelje 28. avgusta.

Povezane objave