KZM UG Pridruži se o toku realizacije projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“

 KZM UG Pridruži se o toku realizacije projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“

Udruženje građana Pridruži se organizovalo je konferenciju za medije kako bi javnost upoznalo sa tokom realizacije projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“ koji sprovodi u saradnji sa udruženjima iz Paraćina i Novog Sada.

U protekla dva meseca bilo je dosta aktivnosti koje ste mogli da pratite putem na FB stranica Pridruži se i Lokalna akcija, preko našeg sajta Pridruži se i portala lokalni.rs. Za one koji možda nisu stigli sve da isprate navešću najvažniji deo naših aktivnosti. 

-U podkast emisijama gosti su bili stručnjaci iz oblasti zaštite prirode као i meštani koji žive u blizini područja koja su Prostornim planom opštine Paraćin predviđena za zaštitu. Podsetio bih javnost da se radi o 6 područja koja su u manjoj ili većoj meri  proteklih godina ugrožena ljudskim aktivnostima. To su jezero Buljanka, Striška bara, Vidovački ključ, planina Baba, izvor Grze i izvor Crnice. Deo tih emisija već možete videti na našoj Fb stranici, a ostatak će biti emitovan narednih dana. O svemu smo obavestili i Skupštinu opštine Paraćin sa još dva pisma donosiocima odluka. To smo uradili u oktobru tj. u periodu pre raspuštanja prethodnog saziva Skupštine opštine, ali očekujemo da Privremeni organ upravljanja opštine Paraćin, kao i nova Skupština opštine Paraćin, krenu u rešavanje problema koje smo izneli u samim pismima. 

kaže Dragan Ristić, zastupnik ovog udruženja.

 Javnost je, prema Ristićevim rečima, obaveštena i o terenskim istraživanjima i zaključcima dobijenih na osnovu njih a koji se odnose na svih 6 pomenutih područja.

Tu bih samo sa žaljenjem konstatovao da je ljudska aktivnost prethodnih desetak godina bila  nemilosrtna prema prirodi ovih 6 područja. Na koji način je došlo do devastacije tih terena najbolje su nam posvedočili sami meštani tih područja u direktnim razgovorima sa samom terenu, a javnost to može videti u našim podkast emisijama gde je deo njih i govorio. 

Istovremeno, radili smo i na ojačanju naše mreže Lokalna akcija, gde smo kroz nekoliko radionica uključili više udruđenja građana. Predavači su bili Bojana Vlajović Savić i Marija Milošević – novinarke i aktivistinje iz Kragujevca koje su obučavale učesnike radionice javnom nastupu i predstavljanju na društvenim mrežama. Za mnoge učesnike radionice to je bio prvi susret sa ovim temama. Posebnu pažnju izazvalo je gostovanje gospođe Biljane Maletin, ekspertkinje za rodnu ravnopravnost i aktivistkinje Ženske platforme za razvoj Srbije. Gospođa Maletin je učesnicima radionice veoma detaljno prezentovala problem rodne ravnopravnosti i podstakala sadašnje i buduće članove naše mreže da u okviru svojih udruženja građana znatno više nego što su dosad na ravnopravnoj osnovi uključe oba pola u sve svoje aktivnosti. 

kaže Ristić.

UG Pridruži se projekat realizuje do kraja decembra, te ih i ovog meseca očekuju brojne aktivnosti.  Projekat Mreža građana za zaštitu prirode podržan je od strane programa Eko sistem – podrška reformama u životnoj sredini koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Povezane objave