Najmlađi oboleli od HIV-a u Srbiji ima 17 godina, najstariji 72 – danas obeležavamo Svetski dan borbe protiv HIV-a

 Najmlađi oboleli od HIV-a u Srbiji ima 17 godina, najstariji 72 – danas obeležavamo Svetski dan borbe protiv HIV-a

Učenici paraćinskih srednjih škola danas su, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a u amfiteatru Tehnološke škole slušali predavanje u vezi sa prevencijom i zaštitom od infekcije HIV-om koje je organizovao Crveni krst Paraćin. Srednjoškolcima je najpre pušten kratak film čija tematika prati upravo mladog čoveka koji se suočava sa ovom bolešću, a potom su imali prilike da čuju korisne informacije i provere svoje znanje o načinu prenosa HIV infekcije, slušajući predavanje Gorana Ristića – psihologa u paraćinskom Domu zdravlja i stručnog saradnika Crvenog krsta.

Kada su podaci u pitanju, nema nekih drastičnih povećanja broja obolelih od HIVa u Srbiji. Ono što je interesantno ove godine jeste činjenica da najmlađi zaraženi u Srbiji ima 17 godina, a najstariji 72. Znači, ta lepeza je dosta široka, s obzirom na sve veće slobode, između ostalih i seksualnih sloboda i upražnjavanja tih aktivnosti među mladima. Mogućnost zaražavanja postoji utoliko pre što inkubacija može da traje i do 20 godina, znači da neko ima virus kod sebe, da je prenosilac a da bolest nije aktivna. Zapravo ideja jeste da se ukaže na sve to i da osobe koje boluju od side ne budu stigmatizovane.

rekao je psiholog Goran Ristić.

Na svetu oko 39 miliona ljudi živi sa HIV-om, a zbog napretka u medicini i dostupnosti antiretrovirusne terapije smanjuje se broj novoinficiranih. U Srbiji zvanično 2.843 osobe žive sa HIV-om. Smatra se da je realni broj barem 10 puta veći.

1. decembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a već 35 godina. Taj dan je posvećen podizanju svesti o jednom od najozbiljnijih zdravstvenih izazova današnjice.

Ove godine naziv kampanje je „Neka vode zajednice“ – on se odnosi na to da osobe koje su obolele od HIV-a ne treba da trpe stigmatizaciju u društvu. Pored toga i edukativnog filma, učenici mogu da čuju koje su to mere zaštite i kako mogu sebe da zaštite od ove zarazne bolesti.

kaže Miroslav Mitrović, referent programskih aktivnosti Crvenog krsta Paraćin.

S obzirom da najmlađi oboleli ima tek 17 godina, psihologa Gorana Ristića pitali smo kada je po njegovom mišljenju potrebno početi sa nekim vidom seksualne edukacije:

Ranije je postojala ideja o uvođenju seksualnog obrazovanja, ali se odustalo od toga. Deca, zahvaljujući društvenim mrežama, veoma rano na pogrešan način otkrivaju uopšte to polje i taj deo sfere njihovog interesovanja koji jeste bitan. Već u 5-6. razredu može kroz neku adekvatnu priču da se počne sa tim, zatim kraj osnovne škole period puberteta, pa prelazak iz puberteta u adolescenciju, a naravno i kroz srednju školu, i kada te seksualne aktivnosti budu i prisutne kod mladih, edukacija nikako ne bi smela da se preskoči.

odgovara Ristić.

Prema mišljenju psihologa Ristića, mladi nemaju jasnu predstavu o tome šta bolest predstavlja, kako dolazi do zaražavanja i koliki je to zapravo rizik, zbog čega su ovakva predavanja dragocena.

Povezane objave