Niška start-ap kompanija Hola systems u paraćinskom RISC-u

 Niška start-ap kompanija Hola systems u paraćinskom RISC-u

Kompanija „Hola Systems“ iz Niša danas je bila gost Regionalnog inovacionog start-ap centra u Paraćinu, gde je organizovana panel diskusije na temu razvoja start-ap kompanija. Panelu su u najvećem broju prisustvovali mladi, učenici završnih godina srednjih škola, što je prema rečima osnivača Hola systems kompanije, inženjera elektrotehnike Dragana Miljkovića, jako dobro jer su upravo te godine one kada biramo svoje zanimanje.

Hola systems koji postoji od 2018. godine bavi se proizvodnjom interaktivnih uređaja. Interaktivni uređaji sa ekranima osetljivim na dodir njihov su prvi brendosmišljen 2019. godine, a u njihove najpoznatije proizvode spada i: interaktivna solarna klupa, interaktivni kiosk, hola uređaji za dezinfekciju ruku i merenje temperature.  Start-ap kompanija je za manje od dve godine postala izvoznik u nekoliko evropskih zemalja.

Osnivač i zaposleni u „Hola Systems“ govorili su iz iskustva, o putu razvoja i izazovima sa kojima su se susreli tokom svog rada. Osnivač Dragan Miljković istakao je da ma koliko se put činio težak – svaku ideju je moguće sprovesti u delo:

Svaku ideju je moguće realizovati. Postoje prepreke i napori, kao i finansijska sredstva koja su potrebna, ali je svaku ideju moguće ostvariti. Na prvom mestu, potrebna je analiza tržišta. Analizom vi vidite koliko je taj proizvod u stvari potreban tržištu. To se najpre radi na lokalnom nivou, zatim i na nivou države, a onda i u zemljama gde planirate da se plasirate. Trenutna je situacija takva da bukvalno za svaku ideju postoji neko tržište.

rekao je Dragan Miljković, osnivač Hola systems kompanije.

Cilj današnjeg panela kome su mahom prisustvovali mladi jeste pokazati dobar primer kompanije koja je u roku od četiri godine prešla put od startap-a do kompanije pozicionirane na inostranom tržištu.

Mi iz Regionalnog inovacionog startap centra smo se odlučili za organizaciju jednog ovakvog događaja iz razloga da bi srednjoškolcima završnih godina, posebno IT smera, ali i svim zainteresovanim mladim sugrađanima koji razmišljaju o pokretanju startap kompanija, bila preneta neka znanja i iskustvo ljudi koji su već neko vreme u tom poslu. Iz tog razloga smo pozvali kompaniju Hola systems iz Niša. Oni su bili jedni od prvih stanara Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Oni ,kao mlada kompanija koja postoji par godina, su zahvaljujući inovativnostima svojih proizvoda uspeli da ostvare prodaju i saradnju sa brojnim organizacijama i institucijama, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Tu su danas kako bi preneli mladima šta ih je čekalo na tom putu, koje su problemi, a koji benefiti i kako bi, na neki način, našim Paraćincima olakšali neki prvi korak prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

istakao je Aljoša Gligorijević, direktor RISC-a.

Povezane objave