Otvoren 15. Međunarodni šahovski turnir „Paraćin 2022“

 Otvoren 15. Međunarodni šahovski turnir „Paraćin 2022“

315 takmičara iz 34 šahovske federacije takmičiće se narednih dana na šahovskom turniru „Paraćin 2022“ koji je danas otvoren na Bazenima Prestiž.  U osam takmičarskih dana na programu će biti četiri različita takmičenja – Međunarodni OPEN A turnir, zatim OPEN B turnir, MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR „UROŠ DINIĆ“ koji je na programu 10. jula i Otvoreni brzopotezni turnir koji je zakazan za 15. jul. Ukupan nagradni fond iznosi milion dinara.

Do pojave Srbija Opena koji je prošle godine prvi put organizovan, naš šahovski festival u Paraćinu je bio ubedljivo najbolji i najmasovniji i broj jedan po svim parametrima. S obzirom na to da je Šahovski savez Srbije organizator Srbija Opena i da je tu i nagradni fond dosta veći on je preuzeo primat, ali naravno, naš turnir je po mnogim parametrima tik uz rame Srbija Opena, iako je skromnijeg budžeta. Nas krasi jedna dobra organizacija, vodimo računa o svakom detalju i na taj način privlačimo goste da nam ponovo dolaze i da se vraćaju na naš turnir. Imamo šahiste iz 34 šahovske federacije, sa nekoliko kontinenata, imamo igrače iz Azije – Mongolije, Kine, Indije…po prvi put imamo igrača iz Brazila, zatim naravno iz SAD, iz puno evropskih zemalja, iz Kirgistana, Kazahstana…

kaže Saša Jevtić, direktor Šahovskog turnira.

Iako ovo nije rekordna godina po broju takmičara (tu titulu drži 2019. godina sa čak 393 igrača) u prilog jačini turnira govore zvučna imena poput Rusa Aleksandra Predkea koji je prvi nosilac turnira. Osim njega, u Paraćinu će se takmičiti i mladi Indijac Pragnanadha čija popularnost intenzivno raste.

On je svetska medijska zvezda i pobeđivao je i Magnusa Kalsena na nekim onlajn turnirima u poslednje vreme. To je možda i najzvučnije ime koji je ikada učestvovao na našem turniru, uz Ričarda Raporta koji je pobedio 2014. godine.

objašnjava direktor Šahovskog turnira.

Značaj turnira koji se ove godine održava jubilarni 15. put istakao je i Andrija Jorgić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije koji ističe da Paraćin zaslužuje epitet „grada šaha“:

Definitivno Paraćin izrasta u grad šaha. 15. po redu, to je već tradicionalni šahovski festival sa 315 učesnika iz 34 zemlje. Među njima je i 12 velemajstora. Pravo da vam kažem, Paraćin ima čime da se ponosi. Ono što moramo da radimo jeste da pomognemo šahovske klubove, da pomognemo decu, da vratimo šah u škole – to nam je jedna od misija u Šahovskom savezu Srbije i naravno, ono što je glavna stvar jeste da mi iz ŠSS podržavamo ovakve manifestacije. Omladinski šahovski klub Paraćin na čelu sa Sašom Jevtićem stvarno je počeo da zadaje domaći zadatak mnogima i u stvari ovo je pravi primer kako treba da izgleda jedan od turnira. Mi smo pre neki dan završili Srbija Open, mogu da kažem da ovaj turnir može da ide rame uz rame i sa samim Srbija Openom.

ističe Andrija Jorgić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije.

Najboljeplasirani Srbin na listi nosilaca je Milan Zajić, vicešampion sveta iz 2013. godine u juniorskoj kategoriji. Nekoliko sezona bio je član OŠK Paraćin, a na ovom turniru je 20. nosilac.

Šahovski turnir Paraćin 2022 koji će se narednih dana igrati na Bazenima Prestiž organizuju Omladinski šahovski klub Paraćin i Turistička organizacija Paraćin.

Povezane objave