Paraćinski POKS zahteva transparentnost u trošenju novca koji je opština dobila u okviru LIID projekta

 Paraćinski POKS zahteva transparentnost u trošenju novca koji je opština dobila u okviru LIID projekta

Nešto više od dva miliona dolara bespovratnih sredstava (2.066.263$) dobila je opština Paraćin u okviru Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnig jačanja lokalnih samouprava (LIID projekat). Paraćin je jedna od 145 jedinica lokalne samouprave koja je uključena u projekat, a koji Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture realizuje po osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Republike Srbije.

Ovo je bio povod za konferenciju za medije paraćinskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije na kojoj su govorili član IO POKS Paraćin dipl. ekonomista Zlatko Bogdanović i predsednik OO POKS dipl. politikolog Nemanja Radomirović.

Bogdanović je ocenio pozitivnom činjenicu da opština nema obavezu vraćanja ovih sredstava, kao i to da ako se iznos efikasno i ekonomično uloži u projekte doprinećeboljoj saobraćajnoj infrastrukturi i bezbednosti učesnika u saobraćaju. Međutim, činjenica da se radi o zajmui zaduživanju države, on izražava izvesnu zabrinutost:

Kao i sve u vezi ekonomije i finansija, npr. povećanje cena, zaduživanje države kod međunarodnih institucija, sav teret se na kraju svaljuje na krajnjeg potrošača, u ovom slučaju to je celokupno stanovništvo Srbije. To prosečno po glavi stanovnika iznosi 39,9 evra. Dakle, svaki stanovnik ove države pa samim tim i naše opštine pored svojih obaveza dodatno se zadužuje za još 39,9 evra.

ističe Bogdanović.

Sredstva koja su ovim projektom namenjena opštini Paraćin predodređena su za rehabilitaciju i rekonstrukciju postojeće infrastrukture izradu pešačkih prelaza, biciklističkih staza, odvodnjavanje, saniranje klizišta, ozelenjavanje.

Dakle, sve što može da se podvede pod tekuće održavanje i poslove. Dakle država se dugoročno zadužuje kod međunarodnih institucija, koristi dugoročne izvore finansiranja da bi finansirala tekuće troškove. To je kao na primer kad bi neko domaćinstvo uzelo kredit da bi otplatilo dugove za struju, vodu, komunalije. To nam govori da nam finansije nisu u najboljem stanju ili da se novac nenamenski troši. Pošto se radi o narodnim parama, zahtevam u svoje i u ime svih građana ove opštine potpuno transparentno i ekonomično trošenje sredstava na projekte. A narod će dati svoj sud o svrsishodnosti ovakvog dodatnog zaduživanja u njegovo ime i na njegov račun.

kaže Zlatko Bogdanović, član IO POKS Paraćin.

Bogdanović je takođe iskoristio priliku da apeluje trajanje izvođenja radova kada su u pitanju lokalni projekti:

Apelovao bih na dinamiku izvođenja radova jer narod već u šali rekonstrukciju OŠ Radoje Domanović naziva „zidanjem Skadra na Bojani“ a mosta kod EPS-a „Zidanjem na Drini ćuprije“.

Predsednik OO POKS Paraćin Nemanja Radomirović osvrnuo se na politički aspekt dokumenta između Republike Srbije i Međunarodne banke za razvoj.

Potpuno je jasno da će se sredstva koja će Opština Paraćin dobiti iz ovog projekta uglavnom služiti za krpljenje rupa u infrastrukturi, naročito u vreme kampanje pred lokalne izbore. Građani Paraćina moraju da znaju da to nisu nikakva bespovratna sredstva, to je kredit koji ljude u Srbiji dodatno zadužuje kod Francuske agencije za razvoj i Međunarodne banke. Svaki građanin Paraćina kojih po zadnjem popisu ima nešto manje od 49.000 žitelja, pa i tek rođene bebe zadužuju se sa novih 40 evra. POKS Paraćin postavlja dva osnovna pitanja: šta je planirano da se uradi sa našim novcem? Kad već mi to plaćamo, ne želimo da se u kampanji opštinski funkcioneri slikaju i razbacuju se našim parama na neke nepotrebne stvari već da se uradi nešto što će poboljšati život građana.

kaže Radomirović.

On je napomenuo da će POKS sa stručnim timom sa posebnom pažnjom pratiti tok novca koji će biti potrošen.

Drugo pitanje koje POKS postavlja tiče se toga kako ovaj zajam utiče na aktuelne političke prilike koje se tiču statusa Kosova i Metohije:

Indikativno je da je u pitanju Francuska agencija za razvoj. Ako uzmemo u obzir da su Železnice Srbije skoro uzele kredit od Nemačke agencije za obnovu i razvoj, svaki patriota, svaki građanin Srbije pa i Paraćina trebalo bi da se zapita: da li je ovaj novac uslovljen prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma za Kosovo i Metohiju? Ako se ovo ispostavi kao tačno, pozivamo Opštinu Paraćin da sa gnušanjem odbije ova sredstva. Svako kome je sijalica bandere važnija od svetosti Gračanice, metar asfalta važniji od Kosovskog polja, a lična korist bitnija od našeg carskog Prizrena, nema šta da radi ni u lokalnoj politici, ni u politici uopšte.

zaključio je Radomirović.

Povezane objave