PRAZNIK ZA LJUBITELJE UMETNIČKE FOTOGRAFIJE – POČEO SARMATES 2

 PRAZNIK ZA LJUBITELJE UMETNIČKE FOTOGRAFIJE – POČEO SARMATES 2

Fascinantnim pejzažima Islanda viđenim objektivom mladog fotografa Miloša Krstića otvoren je drugi SARMATES festival umetničke fotografije. Postavka sa više od 20 impozantnih fotografija nalazi se u Galeriji u prolazu paraćinske Biblioteke. Ovo je Miloševa prva samostalna izložba, a njegove fotografije bile su deo mnogih zložbi, kako u Srbiji tako i van nje – u Rusiji, Sloveniji, Rumuniji, Makedoniji, Republici Srpskoj.

Na Islandu sam bio u junu ove godine, to mi je uvek bio neki san. Mislim da Island nikad nije u Paraćinu prikazan na ovaj način, tako da eto, prikazujemo nešto drugačije. Mislim da će biti interesantno jer je priroda stvarno tamo neverovatna. Pejzaži su dosta različiti, svaki deo zemlje je drugačiji, tako da nadam se da će posetiocima biti zanimljivo. Ima previše interesantnih mesta, meni je sve bilo fascinantno i ne bih mogao da izdvojim jedno mesto. Sve ovo što sam izdvojio ostavilo je jak utisak na mene.

kaže autor Miloš Krstić.

Sarmates festival u organizaciji Art Tim foto grupe prvi put je održan prošle godine i u Paraćinu zaista napravio nešto do tada neviđeno – veliki broj aktivnosti u nekoliko dana koje su pored izložbi fotografija uključivale i predavanja i diskusije na različite teme. Sadržajno gledano, prošle godine su postavljeni visoki standardi, a taj nivo održan je i ove godine izborom kvalitetnih autora koja u Paraćinu prikazuju svoja dela.

Ideja je da pokušamo da pridobijemo paraćinsku publiku da zavoli umetničku fotografiju, da poseti ove izložbe, da ne mora da ide u druge gradove kako bi videla nešto što dotiče dušu, već da jednostavno to mogu u svom gradu. Prvi festival, po mom ličnom skromnom mišljenju, nije prošao onako kako sam ja očekivao. Odazvali su se fotografi, odazvali su se umetnici, ali ne i obični građani Paraćina. Moja želja jeste da običan narod vidi ovo, uživa u ovome. Mi pokušavamo da na svaki mogući način fotografiju donesemo ljudima – zato prezentujemo i na ulici, i u prolazima, kao što je ovaj u gradskoj biblioteci, da pridobijemo publiku. To nama daje volju da nastavimo dalje i najavimo neke nove projekte.

rekao je direktor festivala, Bojan Petrović Bokac iz Art Tima.

Nakon uživanja u impozantnim islandskim pejzažima, ljubitelji fotografije preselili su se u galeriju RISC-a gde je otvorena izložba Koste Dupčinova iz Bitolja. Kosta nas je nostalgično vratio u neka ranija vremena, predstavljajući nam na svojim fotografijama zanate koji gotovo da izumiru. Izložba pod nazivom Nostalgija broji preko 30 fotografija, predstavljena je širom Makedonije, a Paraćinci imaju tu priliku da je kao celinu vide poslednji jer više neće biti izlagana.

Najviše su me inspirisali oni zanati koji su sad u izumiranju, njihova vrednost je toliko velika a njihov trud necenjen i na ovom prostoru gotovo da se njima više niko ne bavi – samo stari ljudi, dok nove generacije ne žele da se bave time. Zato se izložba i zove Nostalgija – za sve one zaboravljene zanate i zaboravljene ljude kojima želim da odam neku počast, da postanemo malo više svesni onoga što gubimo i čega nažalost više nema. Morao sam da putujem skoro do svakog grada u Makedoniji da nađem te ljude jer ih je jako malo. Znate, u celoj makedoniji ima samo jedan izrađivač buradi.

kaže autor.

Dupčinov je drugi put u Paraćinu, a čitava ideja Sarmates festivala mu se veoma dopada.

Volim da dođem u Paraćin i uopšte u ovaj deo Srbije jer ima mnogo kreativnih ljudi, puno fotografa koji su mi stvarno dragi i koje pratim već neko vreme. Učimo jedni od drugih i stvarno mi je velika čast da sam večeras ovde. Mislim da je veoma važno promovisati fotografiju, mladi ljudi mogu na taj način puno naučiti, mogu da nađu inspiraciju i da budu podstaknuti da se bave umetnošću.

kaže Dupčinov.

Sarmates festival biće nastavljen i večeras, najpre izložbom fotografija umetnice Normante Ribokaite iz Litvanije koja će od 19h biti otvorena u galeriji Zavičajnog muzeja, a potom od 20h u Kulturnom centru biće predstavljene fotografije Aleksandra Buđevca iz Kragujevca.

Povezane objave