Predstavljanje književnog stvaralaštva Ratka Raleta Belića u četvrtak u Kulturnom centru

 Predstavljanje književnog stvaralaštva Ratka Raleta Belića u četvrtak u Kulturnom centru

U četvrtak će u galeriji Kulturnog centra biće održano veče na kom će biti predstavljeno književno stvaralaštvo Ratka Raleta Belića, a povodom pola veka postojanja i delovanja Književnog kluba Mirko Banjević iz Paraćina.

Književno veče zakazano je za 19h, a o radu ovog plodonosnog autora, osim njega, govoriće i Gordana Brkić sa gostima. Moderator večeri biće Olga Mančić Ružić Lodika. Na gitari će nastupiti Darija Vučetić.

Posetioci će biti u prilici da se još jednom bliže upoznaju sa stvaralaštvom najvećeg barda subotičke poezije, a kako ujedno vole da kažu mnogi koji ga poznaju – i najvećeg gospodina među pesnicima, tvroca trostrukog akrostiha.

Ratko Belić, popularni Rale, rođen je 2. jula 1941. u Trepči na Kosovu i Metohiji, gde njegovi dolaze iz Like. Prst sudbine ga je odveo u Suboticu u kojoj živi i radi od 1963. godine.

Pisao je od same mladosti, ali peru se vraća u poznijim godinama. 2006. godine objavljuje prvu knjigu, simbolično naslovljenu „Dok šetam pamćenja“, a dve godine potom i knjigu „Verujte“. Iste godine – i knjigu, 2004. godine preminule supruge Radmile, „Jecaj rastanka“.

„Svi ste vi u srcu mom za nezaborav“, naslov je knjige o stvaraocima koju priređuje 2012. godine.

Za deset godina intenzivnog bavljenja poezijom, oko 400 njegovih pesama našlo se čak u 255 zbornika, nekoliko antologija i desetina časopisa. Uradio je nekoliko recenzija i sa svojim pesmama o knjigama uvršten je u knjigu umesto recenzije. 

Član je više književnih klubova i udruženja. Učestvovao u organizovanju i kao član žirija na Međunarodnom festivalu poezije „Panonski galeb“. Osvajač je brojnih nagrada i priznanja na raznim konkrusima.

Povezane objave