Projektom „Štitimo li prirodu“ UG Pridruži se vodi građane kroz područja predviđena za zaštitu

 Projektom „Štitimo li prirodu“ UG Pridruži se vodi građane kroz područja predviđena za zaštitu

U narednih mesec dana kroz projekat „Štitimo li prirodu Paraćina“ udruženje građana Pridruži se građane će uputiti u stanje u kome se nalaze područja na terotoriji opštine a koja su Prostornim planom predodređena za zaštitu. Takvih područja u našoj opštini ima 20. Radi se o sledećim područjima: Vidovački ključ, Staro Moravište – Korman, park šuma Glavica, lokaliteti iznad Bošnjana i “Pod gornjim poljem”, zatim planina Baba, slivno područje pritoka i deo klisure Grze, klisure Suvare, lokalitet Suvače, gornji tok Crnice, park šuma Vavilo, vrelo Crnice, Pešterac/Šuplja stena, Troglan bara, lokalitet pod Magarčkim vrhom, vrelo Grze, lokalitet Parlog, izvorište Mijovačkog potoka, lokalitet između Male Brezovice i Poloma, jezero Buljanka.

U narednih mesec dana vodimo vas kroz projekat „Štitimo li prirodu Paraćina“ u nameri da prikažemo prirodne lepote koje bismo mogli izgubiti ako brzo ne preduzmemo potrebne mere. – kažu iz ovog udruženja. Obavljena terenska istraživanja svakog pojedinačnog područja, analize i predložene mere koje bi trebalo preduzeti biće objavljivane na sajtu udruženja i fejsbuk stranici Pridruži se Paraćin.

Želimo kroz projekat ,, Štitimo li prirodu?“ da ostvarimo unapređenje zaštite  prirode, očuvanje biodiverzitet na području Opštine Paraćin. Takođe, da omogućimo održivi razvoj uz očuvanje prirodnih dobara i biodiverziteta i očuvanje životne sredine od značaja za kvalitet života građana kroz uspostavljen mehanizam informisanja građana o politikama zaštite prirode. – kažu iz udruženja.

Ovaj projekat UG Pridruži se realizuje u saradnji sa WWF Adria-Serbia koja je deo svetski poznate dobrotvorne organizacije za zaštitu životne sredine – WWF (ranije „World Wide Fund for Nature“). WWF Adria u Srbiji realizuje projekat „Akcije Srbije u oblasti životne sredine, prirode i klime – Bezbedna priroda i klima“. Sprovođenje projekta ostvaruje se uz finansijsku podršku EU.

Povezane objave