PRVA REGULARNA ŠKOLSKA GODINA OD 2020 – od 1. septembra svi đaci na neposrednoj nastavi – BEZ MASKI

 PRVA REGULARNA ŠKOLSKA GODINA OD 2020 – od 1. septembra svi đaci na neposrednoj nastavi – BEZ MASKI

foto: unsplash.com

Ukoliko ne bude drastičnog pogoršanja epidemiološke sitacije u narednih 10 dana, prestojeća školska godina biće prva od početka epidemije koronavirusa koja će za sve učenike i zaposlene početi normalno. Tim za škole doneo je odluku da sve osnovne i srednje škole od četvrtka 1. septembra krenu sa neposrednom nastavom.

Ministarstvo prosvete je poslalo uputstva školama, školskim upravama i jedinicama lokalne samouprave o načinu izvođenja nastave i merama koje obrazovne ustanove treba da primenjuju kako bi se sprečilo širenje epidemije u školskim kolektivima. Školama je upućen set sanitarno-higijenskih i protivepidemijskih mera kojih bi đaci i zaposleni trebalo da se pridržavaju.

Maske nisu obavezne

Nošenje maski nije obavezno, ali je preporuka da ih nose oni koji su u riziku da obole od težih formi bolesti ukoliko u zatvorenom prostoru nije moguće držati adekvatno rastojanje.

Ako se kod učenika tokom boravka u školi pojave simptomi koji ukazuju na prisustvo koronavirusa, škola je dužna da odmah obavesti roditelje ili staratelje kako bi ga odveli na pregled kod lekara.

Do trenutka dolaska roditelja učenik treba da bude izolovan u posebnu prostoriju i pod nadzorom nekog od zaposlenih, uz obavezu da oboje nose maske. Ako se tokom boravka u školi pojave simptomi bolesti kod nekog od zaposlenih on je dužan da odmah stavi masku, napusti školu i javi se lekaru.

Ukoliko u nekoj školi dođe do naglog broja zaraženih učenika i zaposlenih, direktor je dužan da se odmah obrati nadležnom zavodu za javno zdravlje, kao i školskoj upravi zbog odlučivanja o eventulanoj promeni organizacije rada, sli za sada nije precizirano koje brojke treba da budu znak za uzbunu.

Povezane objave