RATNIK NIJE MRTAV KADA POGINE, ON UMIRE KADA BUDE ZABORAVLJEN – udruženje Ratnih vojnih invalida sećanjem na žrtve ratova ’90ih obeležilo svoj dan

 RATNIK NIJE MRTAV KADA POGINE, ON UMIRE KADA BUDE ZABORAVLJEN – udruženje Ratnih vojnih invalida sećanjem na žrtve ratova ’90ih obeležilo svoj dan

Aleksić Bojan, Babić Milorad, Bokun Petar, Vasiljević Slaviša, Gašić Bogoslav, Đukić Slobodan, Đurić Života, Živković Dejan, Ilić Dragan, Kalinić Mihajlo, Knežević Jovan, Krstić Žarko, Kresović Milan, Košutić Nikica, Lipar Slavko, Manojlović Damir, Miletić Bojan, Mitić Stojan, Miočinović Dragan, Pejić Rade, Radović Tioslav, Radmanović Zoran, Petrović Milija, Svilokos Milan, Stojković Srđan, Tintor Milan, Ćirković Nedeljko – imena su koja Paraćinci nikada ne bi trebalo da zaborave. Ovo su imena palih boraca opštine Paraćin, imena heroja koji su živote dali u ratovima vođenim od 1990-1999. godine.

Upravo palim borcima u ratovima ’90ih godina Udruženje Ratni veterani Paraćin posvetili su svoj dan, koji po običaju obeležavaju uoči Vidovdana, te je program obeležavanja upriličen kod spomenika u blizini srednjoškolskog centra.

Okupili smo se da odamo počast poginulim borcima u ratovima od ’90 do ’99 godine. Sa teritorije opštine Paraćin imamo 27 poginulig boraca. Pre dolaska do Spomenika palim borcima ovim poginulim ratnicima održan je moleban u Crkvi Svete Trojice čime smo i započeli današnji program. Ovo beležavanje veoma je značajno, pre svega za mlade. Da se oni upoznaju sa time zašto su neki ljudi izgubili život, jer sloboda se ne zaslužuje na lak način, niti se dobija na papiru, nažalost. Trebalo bi da ih se sećamo večno i da se nadamo da nam se stradanja neće ponoviti.

rekao je Aleksandar Stevanović, predsednik Udruženja Ratni veterani Paraćin.

Vence na Spomenik palim borcima u ratovima od 1990-1999. godine položili su predstavnici lokalne samouprave, Udruženja ratnih veterana Paraćin, Udruženja veterana Posebnih jedinica policije Zaječar, Herojske 549. motorizovane brigade Car Dušan Silni i predstavnici OO Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i pukovnik Vlatko Vuković, pripadnik Herojske 549. motorizovane brigade Car Dušan Silni koji je između ostalog rekao da je Vidovdan praznik koji je šest i po vekova simbol otpora:

Simbol neprestane borbe našeg naroda za čast, za slobodu, za pravo na dostojanstven život. Ovde smo da odamo poštu poginulim borcima iz Paraćina, ali i svim poginulim borcima u svim oslobodilačkim ratovima. To je obaveza nas živih boraca, da se setimo naših poginulih drugova, jer borac, ratnik, nije mrtav kada pogine, on umire kada bude zaboravljen. I meni je drago što udruženje ratnih veterana iz Paraćina ne dozvoljava da se njihovi saborci i sugrađani poginuli za slobodu otadžbine zaborave.

rekao je pukovnik Vlatko Vuković.

Udruženje ratnih veterana Paraćin postoji četiri godine i blisko sarađuje sa ostalim boračkim udruženjima na teritoriji opštine Paraćin. U programu obeležavanja čiji je pokrovitelj lokalna samouprava učestvovali su Hor Magija OMŠ „Milenko Živković“ i KUD „Car Dušan“ iz Paraćina.

Povezane objave