STAKLARSTVO NEKAD I SAD – u Zavičajnom muzeju otvorena izložba „Staklare u Celju i okolini od 18. veka do danas“

 STAKLARSTVO NEKAD I SAD – u Zavičajnom muzeju otvorena izložba „Staklare u Celju i okolini od 18. veka do danas“

Eksponati od stakla iz malih slovenačkih fabrika koje su svoje peći ugasile tokom 19. veka, ali i staklo iz staklara Hrastnik i Rogaška koje su jedine „preživele“ do danas, čine izložbu koja svedoči o staklarstvu i staklarama u okolini Celja od njihovog nastanka u 18. veku pa sve do današnjeg dana. Izložba pod nazivom „Staklare u Celju i okolini od 18. veka do danas“ Pokrajinskog muzeja Celje otvorena je sinoć u paraćinskom Zavičajnom muzeju.

Autor ove izložbe, muzejski savetnik Jože Rataj, u staklarstvu je više od 3 decenije i kaže da se ono od 18. veka do danas i nije mnogo promenilo:

Staklarstvo se u biti nije toliko puno promenilo jer dizajn ostaje isti – flaša je flaša, čaša je čaša, bokal je bokal a krigla je krigla. Samo su sad pitanja koji je sastav stakla: da li ide za kristalno staklo, da li za obično, onda da li je brušeno, gravirano…to su samo nijanse. Isto tako, i tehnologija stakla ostaje otprilike jednaka, jer negde od 70ih godina kad se u Sidonu u Rimskom periodu iznašli pipu za kuvanje stakla, kad su bili sposobni napraviti posudu, to se nije promenilo do današnjeg dana. Ručni majstori još uvek upotrebljavaju tu pipu i ta tehnologija se nije promenila dve hiljade godina. Jedina je razlika što su nekad trebali drvo za paljenje vatre u pećima, danas se upotrebljava mazut, plin ili elektrika. Sve stalo je nepromenjeno.

kaže Rataj iz Pokrajinskog muzeja Celje.

Autor kaže da je pratio i izazove u dizajnu u malim staklarama kojih je bilo nekoliko na teritoriji Celja i okoline, a od kojih su opstale do dana današnjeg Staklara Hrastnik koja datira iz 1860. godine i proizvodi ambalažu od čistog stakla, i Staklara Rogaška koja proizvodi isključivo kristalno staklo.

Osim raznovrsnih eksponata, izložba sadrži i panele sa podacima o staklarama u Celju od 18. veka pa do danas.

Izložba je nastala prošle godine u okviru obeležavanja 2022. godine kao Godine stakla proglašene od strane Ujedinjenih nacija, a saradnja sa paraćinskim Muzejom došla je zahvaljujući učešću na Creative Glass forumu.

Kolega Jože Rataj i ja upoznali smo se u Beogradu na forumu Creative Glass i razogvarali o tome kakve su veze Srpske fabrike stakla iz Paraćina sa staklarama u Sloveniji i došli smo na ideju o gostovanju ove izložbe kod nas. Veze svakako posto, i kroz samu istoriju fabrike ali i što se tiče samog zanata i jako mi je drago da će publika imati priliku da se sada bolje upozna sa tim. U planu nam je svakako nastavak saradnje sa Pokrajinskim muzejem Celje, možda i kroz gostovanje naših izložbi i propratnih programa, jer kao što znate mi radimo na digitalizaciji staklarskog nasleđa i biće ubuduće još projekata.

kaže Tijana Pešić iz Zavičajnog muzeja Paraćin.

Izložba će na spratu Zavičajnog muzeja biti postavljena i dostupna posetiocima sve do kraja jula.

Povezane objave