SEZONA LETOVANJA – šta sve treba da sadrži PUTNA APOTEKA?

 SEZONA LETOVANJA – šta sve treba da sadrži PUTNA APOTEKA?

foto: pixabay.com

Odmor daleko od gradske vreve u letnjim mesecima period je koji većina ljudi jedva čeka. Upravo zato, ne čudi veliko razočarenje izazvano nepredviđenim zdravstvenim tegobama koje se dogode baš u to vreme, u stranoj državi i na drugom govornom području. Iako je preporuka da na put ne idete bez putnog zdravstvenog osiguranja, svakako treba razmisliti o nošenju putne apoteke koja u takvim situacijama može biti spas.

Ako patite od nekih hroničnih bolesti, konsultacija sa izabranim lekarom pre polaska na put savet je broj jedan. U tom slučaju putna apoteka sadržaće one lekove koje redovno konzumirate. Ko planira odmor u dalekim, egzotičnim destinacijama, trebalo bi da se raspita o eventualnim vakcinama protiv tropskih bolesti.

Putna apoteka, prema preporukama farmaceuta i lekara, trebalo bi da sadrži sledeće lekove:


– antipiretik – lek protiv bolova, za snižavanje temperature i toplomer
– lek protiv povraćanja u putu
– probiotik
– praškove sa elektrolitima (u slučajevima dehidratacije, povraćanja ili dijareje)
– prvu pomoć (gaze, jod, hidrogen 3%, antibiotska krema)
– kreme sa zaštitnim faktorom, kao i kreme za eventualne opekotine od sunca
– antihistaminike, odnosno lekove protiv alergija – tablete, sirupi i kreme
– kapi za oči
– sprej za nos

– mast za ublažavanje tegoba nastalih ujedom insekata
– lekove za prve simptome prehlade i gripa
– septolete za bol u grlu

Stomak je najosetljiviji na promenu, pa se kao najčešće tegobe na letovanju izdvajaju upravo stomačni problemi. Razlog ovome su virusi i mikroorganizmi drugačiji od onih na koje smo naviknuti. Da bismo predupredili ovakve probleme, treba da probavni sistem na vreme pripremimo na promenu. Preporuka je da se dve nedelje pre puta svakog dana konzumira probiotik, a sa istim treba nastaviti i tokom boravka na moru. U slučaju kratkotrajne dijareje treba uzimati dosta tečnosti i redukovati ishranu. Ako je u pitanju vrlo težak oblik dijareje, neophodno je javiti se lekaru. Dehidratacija organizma izazvana ovim stanjem može imati ozbiljne posledice, naročito kod male dece.

foto: pixabay.com

Putovanje sa bebom

Putna apoteka za bebu uključuje sve medikamente i sredstva koja su potrebna i deci i koja su već preporučena u gornjim redovima, ali bi na spisak trebalo dodati još nekoliko važnih stavki:

  • čepiće za spuštanje temperature
  • fiziološki rastvor za čišćenje nosa
  • kremu protiv ojeda ili iritacija na koži

Ukoliko je inostranstvo vaš izbor za odmor, korisno je napomenuti da se moraju poštovati zakoni pojedinih zemalja u smislu količine lekova koju je dozvoljeno preneti preko granice, a za lekove jakog dejstva, o zakonskoj regulativi nošenja tih lekova. Isto tako, bitno je reći da većina lekova u zapadnim zemljama može da se kupi samo uz lekarski recept, a oni koji ne idu na recept mogu se kupiti i po marketima. Nazivi lekova nisu isti kao kod nas, pa je potrebno znati internacionalni nezaštićeni naziv leka (manjim slovima naznačen na kutiji ispod imena leka ili u zagradi) i oblik leka.

Podsećamo da je najbolje u slučaju bilo kakvih zdravstvenih tegoba pronaći najbližu ambulantu i obratiti se stručnom osoblju, kao i konzumirati lekove strogo prema priloženim uputstvima u kutiji, kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

Iako nam je putna apoteka neophodna – makar da pruži sigurnost i mir, redakcija portala lokalni.rs se nada da ćete je sa putovanja vratiti netaknutu i želi vam prijatan odmor!


 

Povezane objave