Sloboda kao priroda, ali i glavni imperativ čoveka – Paraćincima predstavljen mural paraćinske umetnice Marije Komarac DRUGA STRANA SLOBODE

 Sloboda kao priroda, ali i glavni imperativ čoveka – Paraćincima predstavljen mural paraćinske umetnice Marije Komarac DRUGA STRANA SLOBODE

Nakon mesec dana rada, na fasadi zgrade na uglu ulica Todora od Stalaća i Vojvode Mišića osvanuo je mural naše poznate umetnice Marije Komarac. Marija je rad koji ostavlja svom gradu nazvala Druga strana slobode, a nama je objasnila zašto baš tako:

Mural predstavlja čoveka koji bi trebalo po zakonu prirode da bude slobodan jer mi se svi rađamo slobodni. Međutim, jureći za nekim sopstvenim htenjima, mogućnostima i željama mi sami sebi oduzimamo slobodu. Ovaj mural zapravo predstavlja tu drugu stranu slobode koja je na dohvat ruke. Vidimo čoveka, zapravo mladog anđela koji je u jednom pokretu apsolutne sreće i zadovoljstva, ali je sloboda „sa one druge strane“, sloboda na ovom muralu je zapravo priroda. Tu su i tri helijumska balona koja su simbol ljubavi, vere i nade. To je ono što sam ja htela da ostavim svom gradu.

rekla je autorka Marija Komarac.

Nastanak i izradu murala podržala je i Opština Paraćin sredstvima na konkursu za projekte u oblasti kulture, a u ime lokalne samouprave, Paraćincima okupljenim povodom predstavljanja ovog svojevrsnog primerka „ulične umetnosti“ obratio se Miloš Đokić, zamenik predsednice Skupštine opštine Paraćin:

Druga strana slobode, pa kao što sam naslov govori Paraćinci treba da budu slobodni. Ljudi, imajte taj slobodan um, pustite mašti na volju. Opština Paraćin će svakako podržati ovakve projekte i ubudućnosti, u to budite sigurni. Mariju ovo treba da ohrabri da se i naredne godine upusti u neki sličan projekat. Ljubav, vera i nada. Ljudi, širite ljubav, to nam je potrebno, svima nam je to potrebno. Budite u dobroj veri i nadajte se boljem sutra, a Opština Paraćin će se svakako potruditi da vam te snove i ostvari.

rekao je Đokić.

Marija Komarac rođena je 1983. godine u Paraćinu. Nakon završene Više škole primenjenih umetnosti u Beogardu, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi profesora Siniše Žikića na smeru zidno slikarstvo. Autorka je murala posvećenog Dragoslavu Mihailoviću tik uz most na Velikoj Moravi u Ćupriji.

Zapažena je dubok trag ostavila i njena izložba izložba Ljubav i istina koja je premijeru doživela 2021. godine, a koja je inspirisana ličnom pričom i posvećena svim majkama koje su izgubile starateljstvo nad decom.

Povezane objave