Stripovi mladog Luke Pešića koji nose snažnu poruku predstavljeni posetiocima RISC-a

 Stripovi mladog Luke Pešića koji nose snažnu poruku predstavljeni posetiocima RISC-a

Da „mesto rođenja nije uvek i dom“ pokazalo se na primerima hiljada onih koji su izbegli iz sredina u kojima su rođeni i „stazom nade“ krenuli u potragu za svojim mestom pod suncem. Tom stazom krenuo je i jedan puž puž noseći kućicu na svojim leđima, a čiji je tvorac mladi Paraćinac Liuka Pešić, učenik 3. razreda Gimnazije. Radovi su nastali kao deo programa „U njihovim patikama“  čiji je  nosilac Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija u Srbiji. Inicijativa „U njihovim patikama“ namenjena je podizanju svesti učenika i profesora srednjih škola o potrebama i potencijalima izbeglica.

Puž u mojim stripovima simbolizuje izbeglice jer nosi kuću na svojim leđima. Mnogo sam ponosan što sam deo ovog projekta i što sam ovako učestvovao. Strip je nekako moja specijalnost – volim da čitam stripove, da ih crtam, ovo mi je druga izložba. Sama tema ovog stripa jeste staza nade i dug i težak put koji su izbeglice prošle od samih ratnih ili teških uslova u njihovoj zemlji koji su ih primorali da pobegnu od svog doma, do ponovnog nalaženja nade i kako mi možemo da im pomognemo na tom putu.

rekao je autor stripa koji se sastoji iz 9 delova, Luka Pešić.

Ovo nije jedini način na koji je paraćinska Gimnazija doprinela programu. Projektne aktivnosti bile su brojne, a o njima nam je više rekla Vesna Ilić iz ove škole:

Neke od aktivnosti bile su vezane za upoznavanje drugih kultura, jezika i običaja, za upoznavanje sa najvećim problemima u svetu koji proizvode izbegličke krize, kao i sa mogućnostima da mladi ljudi pomognu ljudima koji su morali da napuste dom, da se bolje snađu u sredini u kojoj su se našli. Mi u Paraćinu nemamo prihvatne centre i organizovane kolektivne smeštaje za ljude koji traže utočište u Srbiji, ali kad smo istraživali probleme, saznali smo da postoji povećana potražnja za kupovinom čarapa u malom marketu na auto-putu i shvatili smo da je to ljudima potrebno – i od čarapa do patika setili smo se da bismo mogli da napravimo jednu akciju solidarnosti i da dođemo u školu pokazujući čarape kao znak solidarnosti sa ljudima koji prolaze kroz našu državu, a koji traže podršku od lokalnog stanovništva da se snađu. Bavili smo se i pravima dece koja se kreću, koja su daleko od svojih domova i zbog toga jedna gimnazijska školska izložba dobija još više na značaju. Nadam se da su moji đaci kroz ovu izložbu izneli nešto od humanih, ljudskih vrednosti iz učionica i kabineta u našu malu zajednicu.

istakla je Vesna Ilić.

Paraćinska Gimnazija jedna je od 13 škola uključenih u program Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija u Srbiji. Projekat će trajati, osmišljavanjem raznih aktivnosti, do kraja godine.

UNHCR već dve godine uz podršku Ministarstva prosvete organizuje ovaj program koji ima za cilj širenje svesti o pravima izbeglica i potencijalnim izbeglicama. U ove dve godine oko 100 učenika iz raznih srednjih škola prošlo je kroz ovaj projekat. samo ove godine u 13 škola je projekat sprovođen kroz mnoštvo radionica, izložbi i mi smo veoma zadovoljni odgovorom koji su mladi pokazali. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i Opštini Paraćin i RISC-u i učenicima Gimnazije.

rekla je Ivana Jelić, šefica Odeljenja za integraciju UNHCR Srbija.

Povezane objave