Do kraja septembra 260 požara na otvorenom, nadležni podsećaju na Zakonom propisane kazne i pozivaju građane na oprez

 Do kraja septembra 260 požara na otvorenom, nadležni podsećaju na Zakonom propisane kazne i pozivaju građane na oprez

260 požara na otvorenom, od čega 203 nastala spaljivanjem biljnih ostataka evidentirano je od početka ove godine do kraja septembra. Prema podacima Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Jagodini, ovaj broj gotovo da je duplo manji u odnosu na 2022. godinu, ali ipak iz bataljona žele da skrenu pažnju javnosti na ovu temu i upućuju apel, kako građanstvu tako i poljoprivrednicima da se suzdrže paljenja vatre na otvorenom i spaljivanja biljnih ostataka.

U ovom periodu nije bilo stradalih i ugroženih lica, ali bih svakako iskoristio trenutak da uputim apel građanima da ne pale biljne ostatke i da obazrivo koriste otvoren plamen. U narednom periodu Sektor za vanredne situacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i lokalnim inspekcijama vršiće nadzor na otvorenom prostoru, tj. traženje nesavesnih građana i njihovo procesuiranje, a sve u cilju smanjenja materijalne štete i zaštite ljudskih života.

kaže Goran Radosavljević, komandir VS bataljona Jagodina.

Zakonom o zaštiti od požara za spaljivanje biljnih ostataka, paljenje vatre u šumi i na obodu šume do 200m predviđene su kazne u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica i za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

U Vatrogasno-spasilačkom bataljonu u Jagodini, osim upućenog apela, ovo je bila i prilika za vežbu provere opreme i spremnost članova ove jedinice.

Povezane objave