SVETSKI DAN DEVOJČICA – 92% devojčica smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri

 SVETSKI DAN DEVOJČICA –  92% devojčica smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri

Skoro 1 od 5 devojčica u svetu još uvek ne završava osnovnu školu, a skoro 4 od 10 devojčica danas ne završi srednju školu.

Oko 90 odsto adolescentkinja i mladih žena ne koristi internet u zemljama sa niskim prihodima, dok je duplo veća verovatnoća da će njihovi muški vršnjaci biti onlajn.


pixaby.com

Na globalnom nivou, devojčice od 5 do 14 godina troše neuporedivo više sati svakog dana na neplaćenu negu i rad u kući nego dečaci istog uzrasta.

Skoro 1 od 4 udate/partnerske adolescentkinje starosti 15-19 godina doživele su fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera barem jednom u životu. Čak i pre pandemije COVID-19, 100 miliona devojčica je bilo u opasnosti od dečjih brakova u narednoj deceniji. A sada, u narednih deset godina, još do 10 miliona devojaka širom sveta biće u opasnosti da se udaju kao deca zbog pandemije COVID-19.

11. oktobar Ujedinjene nacije proglasile su Internacionalnim danom devojčica. Iako danas postoji mnogo pokreta koji se svojim delovanjem zalažu za rodnu ravnopravnost, postoji hitna potreba za povećanom pažnjom i izdvajanjem sredstava za ključne oblasti koje omogućavaju devojčicama da ostvare svoja prava i ostvare svoj puni potencijal. – smatraju iz UN.

Žene i devojke nas mogu dovesti do pravednije budućnosti… hajde da pojačamo glasove devojaka i ponovo se posvetimo zajedničkom radu na izgradnji sveta u kome svaka devojka može da vodi i napreduje.

reči su sekretara Ujedinjenih nacija generala Antonia Guteresa.
pixabay.com

Globalna zajednica mora da ode dalje od reafirmisanja obaveza i hrabro ulaže u akciju koja je potrebna da se ta promena napravi. Kada obratimo pažnju, vidimo da već sada mnoge devojke zagovaraju rešenja i promene u svojim zajednicama. Zajedno sa našom vladom i partnerima iz civilnog društva, UNICEF zamišlja svet u kome devojke imaju prostora da oblikuju vladinu politiku i potrošnju kako bi informisale o pravilima i normama po kojima bi preduzeća trebalo da rade, i da usmeravaju prioritete za nova istraživanja i inovacije. Ovi primeri ne bi trebalo da budu novine, već norma. – kažu iz UN na svom zvaničnom sajtu.

Akademija ženskog liderstva u Srbiji saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana devojčica, da se od ove godine priključila globalnoj kampanji „Inspiring Girls“, koja se sprovodi kroz direktne razgovore devojčica i poznatih žena koje teže da ostvare svoje snove, potencijale i ambicije.

Rezultati istraživanje pokazuju da 93 odsto devojaka i devojčica je reklo da bi volele da vide i čuju više ženskih uzora u svojoj okolini tokom šklovanja, 92 odsto devojaka i devojčica smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri, a 91 odsto devojaka i devojčica kažu da im je važno da vide i čuju žene koje rade različite vrste poslova pogotovo onih koji se smatraju „muškim“.

Povezane objave