U IME SVIH NAS – roman priča o umetnosti Ivane Lekić predstavljen u paraćinskom Kulturnom centru

 U IME SVIH NAS – roman priča o umetnosti Ivane Lekić predstavljen u paraćinskom Kulturnom centru

Umetnost je za mene bila poput vazduha, neophodna da bih disao, neophodna da bih postojao. Umetnost je bila kao varljivo sunce za kojim sam tragao celog životautopljavala me i ostavljala da se sledim bez njenog prisustva. Umetnost je uvek bila izlaznica za predstavu koja mi se nije dopadala i ulaznica za novi tekst nepoznatih pisaca. ( U ime svih nas, Ivana Lekić, str. 66)

Ovako o umetnosti govori jedan od glavnih junaka romana U ime svih nas Ivane Lekić iz Paraćina. Ovaj roman-priča o umetnosti predstavljen je Paraćincima sinoć u galeriji Kulturnog centra.

Kroz priču o umetnosti, prijateljstvu, porodici, ljubavi, ljubitelje pisane reči sinoć su vodile autorka Ivana Lekić i moderator Jasmina Branković. Kroz njihov dijalog, prava pitanja i iskrene odgovore, mogli smo između ostalog čuti zašto nam je umetnost potrebna, da li će je tehnološki razvoj uništiti, zašto je ova priča okarakterisana kao gorko-humoristična drama, ali i šta je ono što poručuje roman U ime svih nas, rukopis koji je 2022. godine zavredio Sizifovu nagradu.

Ovo je jedna netipična oda umetnosti, roman-priča koji poručuje da je umetnost nešto u čemu možemo da se pronađemo kad nemamo neki drugi izlaz, da je umetnost nešto što nas oplemenjuje, ali da nikada ne zaboravimo na porodicu, prijatelje, ljubav. Knjiga je slojevita, ide kao talas, prati se u više nivoa i ti nivoi se međusobno prepliću.

otkriva nam Ivana Lekić, autorka romana.

U ime svih nas roman je čiji su glavni likovi umetnici – muškarci, ali za koji autorka kaže da je i priča o slabim muškarcima i jakim ženama:

Fokus je na umetnosti i na tom odnosu između muškaraca i žena. Muškarci jesu glavni likovi, ali žene isplivavaju kao sporedno glavni likovi, one su muze, inspiracija muškarcima.

kaže autorka.

Svako će roman doživeti na svoj način, „dosanjati“ deo koji nedostaje i izvući svoje pouke. Ali, Ivana nam otkriva šta je za nju glavna poruka priče:

Ne odustajati od nekih svojih životnih ciljeva.Bez obzira na to gde nas to more života nosi, uvek treba da pratimo taj svoj cilj, makar i ne stigli do njega.

odgovara Ivana Lekić.

Ovo je drugi objavljeni roman Ivane Lekić kojoj umetnost ne dolazi po obrazovanju, s obzirom na to da je završila hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, ali ona umetnost nosi u genima. Ćerka je poznatog paraćinskog slikara Bora Lekića koji je uradio i ilustraciju za ovu knjigu. Ivana se bavi i pisanjem poezije, dečije poezije, ali i slikarstvom. Svoj prvi roman „Pogled tvoj je pogled moj“ objavila je 2018. godine.

Povezane objave